Početna Gradske teme Farma svinja konačno napušta Temerin: Građani pobedili, ali ukazuju na posledice zagađenja

Farma svinja konačno napušta Temerin: Građani pobedili, ali ukazuju na posledice zagađenja

0

Stanovnici Temerina, aktivisti koji se godinama bore za odlazak farme svinja iz ovog mesta, konačno su pobedili – barem se tako čini.

Farma svinja “Temerin agrar” razlog je višegodišnjeg protesta grupa meštana. Ni odlazak na sud nije pomogao da se ukaže na snažan smrad koji se širi opštinom i na, kako tvrde aktivisti, brojne druge ekološke probleme koje je farma načinila.

Zbog nesnosnog smrada koji se širio Temerinom, a najviše uznemiravao meštane Mesne zajednice Staro Đurđevo, grupa građana obraćala se svim nadležnim organima u više navrata, pokretala peticije, alarmirala ambasadora Austrije u Srbije (farma je ćerka firma Mitrosa iz Sremske Mitrovice, koju drži austrijski Gerlinger), a jedan od građana je i štrajkovao glađu.

Nakon poslednjeg obećanja vlasti u Temerinu da će farma biti iseljena do 20. decembra, stiglo je obaveštenje vlasnika nepokretnosti na čijoj je parceli bila farma svinja, kompanije “Gobem”.

U kompaniji “Gobem” su Opštinu Temerin obavestili da je farma ispražnjena 10. decembra i da na njoj više nema svinja.

“Zakupac ‘Mitros Freischwaren’ iz Sremske Mitrovice je prihvatio iseljenje na drugu lokaciju van gradske zone. Trenutno je u toku demontaža opreme i postrojenja”, navodi se u dopisu opštini.

Kako dodaju u “Gobemu”, obećavaju da “delatnost gajenja svinja više neće biti na predmetnoj lokaciji”.

Aktivisti, koji su se u međuvremenu okupili u Ekološku inicijativu Temerin, skeptični su prema ovim informacijama, a vođeni prethodnim lošim iskustvom.

“Nadamo se da će javnost uskoro biti obaveštena i kada će se ukloniti sporna cev koja se sa njihove parcele pruža do ‘Jezera fekalija’. Pokrajinska inspekcija je pre četiri godine izdala rešenje o hitnom uklanjanju cevi i postavila u rok od tri dana za izvršenje. Cev je i dalje prisutna, hitno rešenje nije sprovedeno, a sve nadležne institucije, uključujući i temerinsko odeljenje za inspekcijske poslove nema reakcije na ovu situaciju”, navode danas u Ekološkoj inicijativi Temerin.

Podsetimo, poslednjih godina doneta je sudska presuda koja je išla u korist građanima, a koju je drugostepeni sud ukinuo. Građani su protestovali, jedan meštanin je i štrajkovao glađu, a sve kako bi se farma iselila i zagađenje prestalo.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay