Početna Kultura Svet koji štima po nadrealnim pravilima – “Kafka machine” Veljka Mićunovića premijerno...

Svet koji štima po nadrealnim pravilima – “Kafka machine” Veljka Mićunovića premijerno 27. decembra u SNP-u

0

„Kafka je vešto uočavao probleme sa kojima se suočava običan čovek‬ u svakodnevnom životu i stvorio je jedan nadrealni svet koji štima po nadrealnim pravilima“ – ovako reditelj Veljko Mićunović počinje priču o svojoj novoj predstavi „Kafka machine“ koja je inspirisana delima i životom Franca Kafke. Publika će je premijerno gledati 27. decembra. Adaptaciju i dramatizaciju komada radila je Kata Đarmati.‬

Glumica Marija Medenica rekla je da je ova predstava umetnički hrabar iskorak iz većine repertoarskih praksi srpskih pozorišta te da će predstava „Kafka machine“ povesti publiku na introspektivno putovanje.

„Asocijativni način mišljenja tokom ovog pozorišnog događaja je ono na šta predstava poziva. Za mene je ovo izlazak iz sopstvene glumačke zone komfora i traganje za sredstvima koja mi nisu do sada bila deo arsenala. Svet ove predstave je sve ono nad čime se većina naših istomišljenika gnuša, ali istovremeno sklanja pogled jer nema rešenje koje bi mogla da ponudi. Zato je pitanje kolektivne odgovornosti veoma važna okosnica našeg zajednickog promišljanja Kafke i njegovog sveta koji je na neki način „gvozdena pesnica u svilenim rukavicama”, rekla je Medenica.

Pored Marije Medenice, u predstavi igraju i Aljoša Đidić, Radoje Čupić, Draginja Voganjac, Jovana Mišković, Dušan Vukašinović, Igor Greksa i Marko Savić.

Scenograf je Željko Piškorić, kostimografkinja Marija Marković, a muziku za predstavu radi Irena Popović.

Repriza je zakazana za 30. decembar.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / Srđan Doroški