Početna Gradske teme Na listi najuticajnijih svetskih istraživača 13 naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu

Na listi najuticajnijih svetskih istraživača 13 naučnika sa Univerziteta u Novom Sadu

0

Na poslednjoj listi najuticajnijih istraživača u svetu, koju svake godine objavljuje čuveni američki Univerzitet Stanford, našlo se trinaest naučnika sa Novosadskog Univerziteta, od kojih čak petoro sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Prof. Neda Mimica Dukić sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, akademik Stevan Pilipović i prof. Dušan Jakovetić sa Departmana za matematiku i informatiku, prof. Slobodan Marković sa Departman aza geografiju, turizam i hotelijerstvo i prof. Ante Vujić sa Departmana za biologiju i ekologiju.

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks itd.

Inicijalna lista najbolje rangiranih svetskih naučnika sadrži 100.000 imena, kojima su dodati i i istraživači koji se nalaze u dva odsto najboljih u svojim oblastima, tako da konačna lista sadrži skoro 160.000 najboljih svetskih naučnika. Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina – klasifikovanih u 22 naučne discipline i 176 potpolja.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia