Početna Gradske teme Nakon prvog dana akcije u Novom Sadu predato više od 230 komada...

Nakon prvog dana akcije u Novom Sadu predato više od 230 komada vatrenog oružja

0

U poslednja 24 sata, od kako je počela akcija predaje nelegalnog oružja, policijskoj upravi u Novom Sadu predato je više od 230 komada različitog vatrenog oružja, kao i više od 9.000 komada municije i oko 20 minsko-eksplozivnih sredstava kao što su bombe, granate i drugo, rekli su iz policije.

Kako se nezvanično saznaje, većina ljudi je lično donosila oružje u najbliže policijske stanice, a pripadnici MUP-a su u retkim situacijama morali da dolaze na adrese kako bi zaplenili isto.

Prema Članu 3. Zakona o oružju i municiji:

Navodi se da je vatreno oružje ono koje, pod pritiskom barutnih gasova, iz cevi izbacuje projektil, a, s tim u vezi, vrste vatrenog oružja jesu: mitraljez, puškomitraljez, automatska puška, automat, pištolj, revolver, puška sa olučenim cevima (jednometna, repetirajuća, poluautomatska), puška sa glatkim cevima (jednometna i dvometna, repetirajuća, poluautomatska), kombinovana puška (sa olučenim i neolučenim cevima), puške, pištolji i revolveri sa ivičnim paljenjem (malokalibarsko oružje).

Građani prilikom predaje oružja nisu u obavezi da se legitimišu. Svaki građanin, ukoliko to želi, može ostaviti svoje lične podatke u cilju dobijanja potvrde o vraćenom oružju.

Takođe, ističe se i da pored neregistrovanog oružja i municije građani mogu vraćati i svoje registrovano oružje ukoliko im dalje nije potrebno ili ne žele da ga drže. Ova akcija će trajati do 8. juna.

Izvor: gradskeinfo.rs, nsuzivo.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay