Početna Gradske teme Novi Sad dobio novi Statut i direktore: Ukinute opštine Petrovaradin i Novi...

Novi Sad dobio novi Statut i direktore: Ukinute opštine Petrovaradin i Novi Sad

0

Skupština grada usvojila je novi Statut, kao i pojedine druge odluke, bez veće rasprave, jer deo opozicije bojkotuje zasedanja.

Izmene Statuta su u osnovi donele ukidanje opština Novi Sad i Petrovaradin, koje su i postojale do sada samo na papiru.

Gradonačelnik Miloš Vučević je naveo da se on ne zalaže za podelu Novog Sada na opštine, jer bi se time još više zakomplikovalo donošenje pojedinih odluka na lokalnom nivou i da primer Niša pokazuje da podela na opštine nije dobro rešenje.

On je dodao i da su ostale izmene bile u osnovi tehničke prirode. Većih primedbi na predložene izmene nije bilo, osim što je odbornička grupa Dosta je bilo ukazivala na to da će izmene Statuta omogućiti da se nekim javnim komunalanim poslovima bave i privatna lica. Ipak, predstavnici vlasti su podsetili da je i to usklađivanje sa postojećim zakonima.

Sednicu su bojkotovali odbornici DS-a, koji su pre zasednja saopštili da nastavljaju da postupaju u skladu sa zahtevima protesta “1 od 5 miliona“, prema kojem je opozicija napustila sednice svih skupština, od republičkog do loklanog nivoa.

O bojkotu se oglasio i gradonačelnik koji je naveo da demokrate ne bojkotuju gradsku kasu i da su prošlog mesec uzeli 800.000 dinara za nerad. Šef odborničke grupe DS-a Veljko Krstonošić je naveo da se o ovim navodima gradonačelnika neće izjašnjavati, dok Vučević ne prikaže koliiko je SNS uzeo. Iz DS-a su podsetili i da je na dosadašnjih skoro 50 sednica ovog saziva, sa podacima pre bojkota, šest njihovih odbornika imalo 674 javljanja, a 35 odbornika SNS-a 183, što, kako navode, jasno govori o tome koliko je ko radio u skupštini.

Kako je deo opozicije bojkotovao, vladajuća većina je bez većih problema usvojila odluke, tako i nekoliko urbanističkih planova, kao što je plan Salajke, koji u osnovi dozvoljava dalje podizanje spratnosti, tako što će umesto kuća nicati zgrade pretežno od četiri ili pet spratova.

Ostali urbanistički planovi se odnose na samo određene lokacije, kao što su plan za Bukovački plato u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Futogu, delova Kaća, Budisave i Bukovca. Usvojeni su i izveštaji o radu lokalnog ombudsmana, kao i o radu gradskog pravobranilašta.

Odbornici su se usagalasili da se u spisak Ustanova kulture upiše i Novosadski dečiji kulturni centar, koji je smešten u Radničkoj 20. Takođe, promenjena je adresa Pozorišta mladih sa Ignjata Pavlasa 8 na Ignjata Pavlasa 4, jer iako se ova kulturna ustanova nalazi i dalje u Sokolskom domu, kako je ovaj objekat sada oduzet Gradu u postupku restitucije, Pozorište je ostalo bez kancelarija na kojoj su do sada vodili sedište.

Usvojen je i predlog da Grad oprosti dug preduzeća “Zaštitna radionica” iz Beograda u visini od skoro 600.000 dinara, pošto se ova firma nalazi u postupku reorganizacije, a sve po odluci Vlade Srbije da se oproste potraživanja prema firmi koja se bavi radnim osposobljavanjem invalida. Gradski parlament je odobrio i da se pokrene postupak nabavke još 13 autobusa za 350 miliona dinara i taj novac je prebačen iz budžetske rezerve.

Skupština je donela i odluku o taksi prevozu, koja se donosi sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, a razlog za njeno usvajanje je usklađivanje sa prošlogodišnjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Na sednici su imenovani i prvi ljudi Zoohigijene i Pozorišta mladih.

Za v.d. direktora Zoohigijene je imenovana veterinarka Ivana Kukin, koja je zaposlena u ovom preduzeću, nakon što je, posle samo tri meseca na mestu direktora, Nenad Benović podneo ostavku.

Nakon što je Emilija Mrdaković podnela ostavku na mesto direktora Pozorišta mladih, za v.d. direktora imenovan je Mihajlo Nestorović, dosadašnji upravnik Narodnog pozorišta u Somboru.

Imenovani su i članova tela za praćenje primene Lokalnog antikorupcijskog plana i to Stefan Samardžić, asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, Aleksandar Bebić, direktor Direkcije za pravne poslove u “DDOR Novi Sad” i advokatica Nataša Babić, koji su se i jedini prijavili na konkurs.

Pomenimo i da je pre nekoliko dana pokrenuta inicijativa o smeni potpredsednice Skupštine grada Branke Bežanov, ali to nije stiglo na dnevni red.

Izvor: 021
Foto: Pixabay