Početna Gradske teme Novosađanka proslavila 105. rođendan: Ovo je njen recept za dug život

Novosađanka proslavila 105. rođendan: Ovo je njen recept za dug život

0

Najstarija Novosađanka i verovatno jedna od najstarijih žena u Srbiji Ilona Kovač proslavila je prošle sedmice 105. rođendan, na prigodnoj svečanosti u Crkvi imena Marijinog u centru Novog Sada.

Operska pevačica Renata Starović je u njenu čast otpevala poznatu pesmu Ave Marija, a baka Ilona, koju svi zovu Ilonka, dobila je na poklon tortu sa brojem njenih godina i pirigodan buket od 105 ruža.

Starica kaže da je veoma srećna što su tog dana i njeni potomci došli da uveličaju slavlje, iako ne žive u Srbiji, kao i da je tajna dugog života biti skroman i umeren u svemu.

“Svi me pitaju šta je tajna dugog života, a ja kažem da je važno biti skroman i umeren. Ne treba preterivati u hrani, a jela sam sve, ali naravno umereno. Uvek sam jela meso, ali ne tako često. Od svih namirnica, suprotno onome što uobičajeno savetuju lekari, ja sam najviše volela mlečne proizvode. Uvek sam planirala, pa i danas šta ću da radim, a uprkos nekim bolestima, pomalo rada me i danas održava u životu”, priča baka Ilonka.

Svake nedelje Ilonka prisustvuje misi u Crkvi imena Marijinog, a svake godine, kao i ove, tu joj priređuju proslavu rođendana.

Ilonka je rođena u Bačkoj Topoli, a sa 16 godina se udala i doselila u Novi Sad. Majka ju je kao malu napustila, živela je s ocem i maćehom, koja se prema njoj loše ponašala. Kasnije je izopštena iz porodice i nasledstva dede po ocu, koji joj je jedini bio naklonjen.

Izvor: Srbija Danas/Novosadska.tv
Foto: Pixabay, Printscreen/Novosadska TV