Početna Gradske teme Novosađanka za isti auto platila dva puta carinu, boravkom u Nemačkoj dobio...

Novosađanka za isti auto platila dva puta carinu, boravkom u Nemačkoj dobio status strane robe

0

Novosađanka Anđelka Purković odlučila je da se posle šest godina rada u Nemačkoj vrati u Srbiju. Međutim, neprijatno iznenađenje dočekalo ju je već na granici jer je za svoj automobil, čiji je prvi i jedini vlasnik morala da plati carinu, iako ju je već jednom platila.

Krenimo redom.

Anđelka je 2012. godine, godinama pre nego što će i planirati da se odseli za Nemačku, u auto-kući u Srbiji kupila novi automobil „hjundai“, uvezen iz EU, za šta je uredno platila sve dažbine, uključujući i pripadajuću carinu. Kako piše N1, automobil je, početkom 2017, odvezla u Nemačku i prevela ga na tamošnje tablice ne plativši nikakve uvozne dažbine u toj zemlji, pošto joj je rečeno da je vozilo u njenoj ličnoj svojini, pri tome proizvedeno u EU, sa plaćenom carinom u Srbiji.

– Sada sam se vratila iz Nemačke u Srbiju da živim i radim, ali mi je onemogućeno da koristim svoje vozilo dok – ne platim carinu. Što sam i učinila posle brojnih pokušaja da dobijem pravu informaciju o svojim obavezama – platila sam špediteru 500 evra da plati uvozne dažbine – kaže Anđelka u razgovoru za N1.

Ona ističe da joj je iz Uprave carina na upit odgovoreno da carina mora da se plati, pri tome se pozivajući na član 245. tačku 4 Carinskog zakona po kojoj su od plaćanja uvoznih dažbina oslobođeni domaći državljani koji su bili na radu u inostranstvu neprekidno najmanje dve godine – i to na predmete domaćinstva, osim na motorna vozila.

– I sami carinici u tri različite carinske ispostave su se zagledali, navodeći da se jasno u sistemu vidi da sam carinu već platila, i da je ovo prvi ovakav slučaj sa kojim se susreću – navodi ona.

Osim te carine, Anđelka treba da plati AMSS-u još oko 7.400 dinara kako bi za svoje vozilo – opet duplo – dobila uverenje o tehničkoj ispravnosti. Iako to uverenje za taj automobil već postoji i u njihovom sistemu. I u AMSS se, kažu, prvi put sreću sa ovakvim slučajem.

Ogorčena je i, kaže, besna zbog svega. A najviše – razočarana.

Donosi unikatno zanimanje u Srbiju, a država joj ovako vraća

Anđelka je u Nemačkoj, na Tehničkom fakultetu Univerziteta primenjenih nauka u u Minhenu, stekla licencu tehničkog pisca u softverskoj dokumentaciji i navodi da je jedina osoba u Srbiji sa ovom licencom. To je, kaže, unikatno radno zanimanje u oblasti IT koje kod nas ne postoji i ona ga, povratkom u svoju zemlju, donosi na tržište

– Govorimo o odlasku stručnjaka u inostranstvo. Ja sam osoba koja se školovala u Srbiji, postigla karijeru u IT oblasti, otišla u Nemačku i vratila se da svoje znanje ponovo primenim – i nailazim na ovakve dodatne troškove što je nepojmljivo, jer mi upravo Nemačka nije naplatila ni carinu, ni uvoz, kada sam uvezla automobil čiji sam vlasnik u tu zemlju. Dok mi u Srbiji to naplaćuju – dva puta – ogorčena je Anđelka Purković.

Smatra da je „upala“ u rupu u zakonu.

Uprava carina: Da se vratila u roku od tri godine…

Uprava carina Republike Srbije je izvršni organ, čije je postupanje utemeljeno na odredbama važećeg Carinskog zakona, što isključuje bilo kakvu proizvoljnost, ističu za portal N1 u Upravi carina.

– Dakle, u slučaju vaše čitateljke reč je o robi – vozilu koje je nakon izvoza iz naše zemlje izgubilo status domaće robe i postalo strana roba. U takvim slučajevima Carinski zakon predviđa naplatu uvoznih dažbina prilikom ponovnog uvoza – navode u Upravi carina.

U Carini potvrđuju da je vozilo o kojem je reč 2012. godine je zaista uvezeno u Republiku Srbiju. Ali je 2017. izvezeno u Republiku Nemačku, čime je izgubilo status domaće robe. Da je, ističu, kojim slučajem naša čitateljka u roku od tri godine odlučila da se vrati i tada podnela zahtev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina – mogla bi da ostvari to pravo.

– Nažalost, ovde je reč o vozilu koje se vraća u našu zemlju nakon šest godina, što znači da ne postoji osnov za podnošenje takvog zahteva. Podsećamo da su u slučaju selidbi, odnosno konačnog povratka u Republiku Srbiju, nakon najmanje dve godine provedene na radu u inostranstvu, domaći državljani oslobođeni plaćanja uvoznih dažbina na pokućstvo, što ne važi za motorna vozila – zaključuju u Upravi carina.

Od Ministarstva finansija, koje je nadležno za tumačenje carinskih propisa do trenutka objave ovog teksta – nije stigao odgovor.

Izvor: N1
Foto: Pixabay