Početna Gradske teme Obeležen jubilej Poljoprivrednog fakulteta

Obeležen jubilej Poljoprivrednog fakulteta

0

U okviru Svetskog dana šuma, JKP “Gradsko zelenilo” i Poljoprivredni fakultet, obeležili su 45 godina od osnivanja smera Hortikultura i pejzažne arhitekture na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, i tim povodom održali stručno-savetodavni skup “Inovacije u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi”.

Skup je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević. Čestitajući značajan jubilej Poljoprivrednom fakultetu, koji je obrazovao generacije stručnjaka u cilju unapređenja kvalitetnijeg prostora za sve nas, i poželevši uspešan rad učesnicima drugog po redu savetodavnog skupa posvećenog unapređivanju i planiranju zelenih površina na teritoriji AP Vojvodine, dr Radojević je podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu kroz budžetski fond za šume, u protekle tri godine, uložio preko 600 miliona dinara za unapređenje ove oblasti.

“Na taj način, do sada je pošumljeno je preko 275 hektara na teritoriji AP Vojvodine. Najviše je uloženo u izgradnju šumskih puteva, kako bi povećali otvorenost šuma i kako bi bila efikasnija njihova eksploatacija. Činjenica je i da smo vratili meru koja se tiče unapređenja rasadničke proizvodnje, jer smatramo da je neophodno imati dobar potencijal kako bismo imali kvalitetan sadni materijal”, istakao je Radojević.

Govoreći o pošumljenosti u našoj pokrajini, on je istakao da je to prema raspoloživim podacima oko 145.000 hektara pod šumama ili nepunih sedam procenata. Ističući da, u poređenju sa svetskim prosekom, svakako, ne možemo biti zadovoljni nivoom pošumljenosti, Radojević je ukazao da trebaimati u vidu i agroekološke uslove na teritoriji Vojvodine.

Dr Radojević je zato naglasio da će Sekretarijat i dalje posebno stimulisati pošumljavanje i prema lokalnim samoupravama, kao i javnim preduzećima koja imaju ingerencije u ovom poslu. On je posebno istakao činjenicu da i za Grad Novi Sad, koji se susreće sa velikim izazovima kada je reč o rastu urbanih površina, današnji skup predstavlja izuzetnu priliku da se kroz primere dobre prakse učesnici upoznaju sa najboljim rešenjima za očuvanje i zaštitu zelenih površina. Istovremeno, ovakvi skupovi sa međunarodnim učešćem, prema Radojeviću, igraju važnu ulogu u podizanju svesti u ovoj oblasti, i doprinose sagledavanju bolje budućnosti na planu unapređenja kvaliteta života.

U sklopu obeležavanja Međunarodnog dana šuma, sekretar Radojević je, ovom prilikom, zajedno sa prof. dr Sašom Orlovićem, šefom Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu na Poljoprivrednom fakultetu, direktorom JK JKP “Gradsko zelenilo” Milošem Egićem i predstavnicima Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, učestvovao u kampanji sadnje stabala crne topole u šumici kod naselja Šangaj.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay