Početna Gradske teme Traži se novi projektant za moderan vatrogasni centar

Traži se novi projektant za moderan vatrogasni centar

0

Budući da na prethodnom tenderu nije uspela da nađe projektanta regionalnog centra za vanredne situacije, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je novu javnu nabavku.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta za 2018. godinu, za tehničku dokumentaciju s tehničkom kontrolom namenjeno je 13,2 miliona dinara. Izgradnjom novog komplksa, novosadski vatrogasci će nakon više od jednog veka konačno dobiti novu stanicu.

Vatrogasna stanica trenutno je u Ulici Jovana Subotića, u centru grada, što nije baš odgovarajuće mesto, a imajući u vidu površinu grada i broj stanovnika, kao i intervencija, već odavno postoji potreba za regionalnim centrom, koji će, osim vatrogasne službe, obuhvatiti i službe spasavanja, zaštite od poplava i drugih elementarnih nepogoda, upravljanje rizicima i slično.

Planom detaljne regulacije Telepa kompleks vatrogasnog doma gradiće se na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, i prostiraće se na 2,35 hektara. Kolski ulazi su predviđeni s raskrsnice Bulevara i Panonske ulice, kao i iz Somborske ulice. Radi efikasnijeg uključivanja vatrogasnih vozila u saobraćaj, urbanisti su ostavili mogućnost korekcije tokova unutar raskrsnice Bulevara patrijarha Pavla i Somborske.

Zemljište namenjeno regionalnom centru nalazi se između „Galensovih” zgrada i benzinske pumpe NIS-a na Futoškom putu, a trenutno je zapušteno, zaraslo u korov. Planirani objekat imaće dva sprata i prostiraće se na 6.890 kvadratnih metara. Osim Vatrogasne brigade, u novoj zgradi će biti smeštene i druge službe: Uprava za vanredne situacije, Operativni centar, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri izgradnji objekta, Odeljenje za sprovođenje preventivnih mera pri korišćenju objekata, Odeljenje za upravljanje rizikom i Odeljenje za civilnu zaštitu.

U prizemlju kompleksa regionalnog centra planirana je garaža za vatrogasna vozila, kao i perionica, servis i radionica za popravku vozila i opreme. Predviđene su i prostorije za zaštitnu opremu i uniforme, zatim garderoba, te dnevna soba za boravak vatrogasaca, sanitarni čvor, čajna kuhinja, kuhinja i restoran. Komandno-operativni centar trebalo bi da bude na prvom spratu, a na toj etaži predviđene su i učionice, amfiteatar, sala za sastanke, zatim arhiva, ali i teretana, fiskulturna sala, kancelarije i spavaonica za vatrogasce. Kancelarije rukovodioca i inspektora Uprave za vanredne situacije planirane su na drugom spratu, a budući da će u kancelarije te uprave dolaziti i građani, druga etaža će imati zaseban ulaz, odvojen od ostatka objekta.

Garaža će imati 1.044 kvadratna metra, što bi trebalo da obezbedi smeštaj 20 većih vatrogasnih vozila i kamiona. Prvi red garažnih mesta biće okrenut ka Bulevaru patrijarha Pavla i tu će biti parkirana vozila koja idu na intervencije, dok će drugi red biti smešten u dvorištu kompleksa.

Ko će projektovati regionalni centar, znaće se početkom maja, budući da je rok za podnošenje ponuda 10. april, a 25 dana nakon toga biće doneta odluka o dodeli ugovora, ili o obustavi postupka.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay