Početna Gradske teme Obeležen Sveti Trifun u Sremskim Karlovcima

Obeležen Sveti Trifun u Sremskim Karlovcima

0

Onako kako to poslednjih 20 godina čine, karlovački vinogradari i vinari proslavili su juče svoju slavu – Svetog Trifuna, na oglednom dobru novosadskog Poljoprivrednog fakulteta koje se nalazi u njihovom mestu.

Obeležavanje zaštitnika vinogradara, Svetog Trifuna, otpočelo je blagosiljanjem vinograda i uznošenjem molitava bogu da ih zaštiti od svake nedaće da bi, odnegovani, u svoje vreme doneli rod, kao i svih onih koji ulažu ogromne napore da bi od slatkih plodova vinove loze proizveli dobra vina.

Sveštenik Saborne crkve u Sremskim Karlovcima prezviter Stanko Laketić, nakon blagosiljanja, osveštao je slavski kolač i žito i podsetio na značaj molitvenog čina koji se upražnjava na Svetog Trifuna. Rekao je da je, pored truda i usrdnog delanja vinogradara i nauke koja napreduje, razvija se i pomaže da se bolje neguje vinova loza, potrebna i božja blagodat.

“Zato se okupljamo na početku godišnjeg ciklusa da prizovemo taj božji blagodat. To je prilika da se setimo i svih naših predaka koji su se vekovima bavili vinogradarstvom i vinarstvom u Sremskim Karlovcima i učinili ih sinonimom za dobra vina, predali svoje znanje i iskustvo da ga mi usavršavamo, nastavljamo i prenosimo dalje budućim naraštajima”, istakao je sveštenik Laketić.

Ovogodišnji kum slave je Vinarija “Dulka”, čiji je rodonačelnik Đorđe Dragojović Dulka, u prisustvu članova porodice koji su nastavili da se bave ovim plemenitim poslom, simbolično orezao prvi čokot, što je običaj da se čini na Svetog Trifuna. Njemu je uručena povelja Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta za višedecenijski doprinos na polju vinarstva i vinogradarstva.

Sastavni deo proslave Svetog Trifuna jeste i degustacija vina iz ranijih berbi karlovačkih proizvođača. Ona je upriličena na istom mestu, u prostorijama oglednog dobra na Dudari, koje je domaćin obeležavanja vinogradarske slave u Karlovcima bezmalo dve decenije otkad je ponovo uvedena.

Izvor: Dnevnik.rs/Z. M.
Foto: Dnevnik.rs/Đ. Kolarović