Početna Gradske teme Obeležena slava Novog Sada

Obeležena slava Novog Sada

0

U svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu juče je svečano obeležena gradska slava, Đurđic. Službu je vodio episkop bački Irinej, slavski kum bio je potpredsednik Pokrajinske vlade, Đorđe Milićević, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da Novi Sad kao i svi veliki gradovi zaslužuje da ima svog zaštitnika.

– Kao i Sveti Đorđe koji se borio za svoje ideale i mi se borimo knjigama i novim tehnologijama za bolji Novi Sad, da budemo bolji Novosađani i ovo je slava mira i ljubavi svih nas, bez obzira da li je neko vernik ili nije, u koju crkvu ide i koje je nacionalnosti. Odluka da Sveti Georgije bude gradska slava nije nikakvo nametanje, već je doneta konsenzusom svih verskih zajednica – rekao je Vučević.

Novosađanima je slavu čestitao i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.

– Novi Sad je uvek primao otvorenog srca sve koji su u njega dolazili, kako one koji su ostali posle studija ili došli poslom, tako i one koji su došli u teškim trenucima rata i stradanja. Želimo da Novi Sad napreduje, ali pre svega ostane grad dobrih ljudi – poručio je Milićević.

– Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji, sedište veoma važnih institucija za naš narod poput Matice srpske, Srpskog narodnog pozorišta, grad koji je, možda, najprepoznatlјiviji po lјudima koji u njemu žive, lјudima širokog srca – kazao je potpredsednik Milićević i dodao da je “Novi Sad grad u koji se uglavnom dolazi, a iz koga se vrlo retko odlazi”.

Potpredsednik Milićević, koji je ove godine kum slave Grada Novog Sada, čestitao je svim Novosađanima slavu njihovog grada.

On je izrazio želјu da Novi Sad nastavi da se razvija kao moderan grad, u privrednom, kulturnom i svakom drugom pogledu.

– Pokrajinska vlada će uvek biti partner Gradu Novom Sadu, glavnom administrativnom centru AP Vojvodine, da se još brže razvija – poručio je na kraju potpredsednik Milićević.

Episkop bački Irinej naglasio je da je lik Svetog Georgija prihvatljiv za sve hrišćane ali i za pripadnike drugih konfesija.

– Vreme rovova i podela među ljudima je jednako usmereno protiv svih nas, jer je budućnost u slozi, ljubavi i zajedničkom životu – kazao je episkop Irinej.

On je obavestio prisutne da je na njegov predlog, Sveti sinod SPC odlikovao gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića i odbornika gradske i poslanika pokrajinske skupštine Đurađa Jakšića, ordenom svetog Simeona Mirotočivog.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Pokrajinske vlade, verskih zajednica, Grada Novog Sada, javnih i javnih komunalnih preduzeća, policije, vojske, ustanova kulture.

Izvor: Tanjug/RTV
Foto: Pokrajinska vlada