Početna Gradske teme OBRAZOVANJE NAKON PANDEMIJE: Kako će izgledati nastava u osnovnim i srednjim školama

OBRAZOVANJE NAKON PANDEMIJE: Kako će izgledati nastava u osnovnim i srednjim školama

0

Godina 2020. u celom svetu bila je godina promena i izazova. Godina u kojoj su industrije, servisi, ali i institucije i ustanove na svim nivoima, uključujući i škole, morali da se prilagođavaju novonastaloj situaciji i to su činili sa više ili manje uspeha.

Najpoznatiji svetski mislioci, poput američkog ekonomiste Džefrija Saksa (Jeffrey Sachs), smatraju da će se nakon ove turbulentne godine upostaviti jedna nova normalnost koja neće biti ni nalik onoj na koju smo do sada bili naviknuti. Jedno je izvesno, promene u svim sferama života koje su konstantno podstaknute razvojem novih tehnologija i zahtevima 21. veka sada će biti dodatno multiplicirane ili će dobiti nove pravce.
Obrazovanje, kao jedan od najvažnijih resursa i činilaca ekonomije, u tome nije izuzetak.

Koji su to novi trendovi u obrazovanju koji se uočavaju kao dominantni na početku 2021. godine?

1. Onlajn-učenje – Ovo je najdominantnija tendencija u obrazovanju, proistekla iz neophodnosti koja se za njim javila u 2020. godini. Podstaknute pojavom pandemije, škole su bile prinuđene da se više orijentišu na onlajn-učenje. Ovaj oblik učenja je popularan zbog svoje fleksibilnosti i isplativosti, kao i dostupnosti širem krugu učenika jer nije vezan za prostor, odnosno lokaciju.

2. Učenje zasnovano na projektu, odnosno projektna nastava – Ovaj metod učenja podstiče učenike da aktivno učestvuju, a njegova suština je da se uči kroz rad na konkretnim projektima koji od učenika zahtevaju da istražuju i povezuju različite aktivnosti i discipline, što kod njih razvija kritičko razmišljanje, kreativnost, saradnju i komunikacione veštine, tzv. „soft skills”, izuzetno važne i tražene od strane budućih poslodavaca.

3. Personalizovano učenje – Ovaj oblik učenja podrazumeva program koji je prilagodljiv jedinstvenim potrebama svakog učenika ponaosob, čime se obezbeđuje veći uspeh u učenju jer svaki učenik ima priliku da napreduje svojim tempom.

4. STEM obrazovanje – Ovaj program podučava učenike praktičnim i traženim veštinama, objedinjujući obrazovanje u četiri akademske discipline: nauku (Science), tehnologiju (Technology), inženjerstvo (Engineering) i matematiku (Mathematics). Prednost ovog programa je što kod učenika podstiče radoznalost, kreativnost, saradnju i rešavanje problema.

5. Inovativne metode podučavanja – Ovaj trend podrazumeva da profesori za poboljšanje procesa prenošenja znanja učenicima koriste različite multimedijalne forme, kao što su video, animacija i onlajn-kursevi.

Škole budućnosti koje su uspele da prevaziđu i najveće izazove u edukaciji postoje i kod nas

Živimo u vremenu koje je zasnovano na uspehu, u kojem se pitanje obrazovanja i kompetencija za 21. vek stavlja u prvi plan. Zbog toga izbor adekvatne škole postaje merilo vrednosti, jer od tog izbora doslovno može zavisiti budućnost deteta.
Kreirana upravo s ciljem da od svojih učenika stvori građane sveta – visokoobrazovane, moderne, uspešne i nadasve odgovorne ljude, kojima će nakon školovanja biti širom otvorena vrata najprestižnijih svetskih obrazovnih ustanova – osnovana je Savremena.

Savremena osnovna škola i gimnazija predstavljaju najmoderniji obrazovni sistem u regionu, jedinstven po svom inovativnom pristupu obrazovanju i korišćenju najnaprednije tehnologije u nastavi. Misija Savremene je da učenici kreiraju sopstvene projekte i realizuju ih sa strašću, razvijajući širok spektar znanja i veština, kako bi postali ličnosti spremne da se suoče sa izazovima koji ih očekuju u budućnosti.

Profesori u Savremenoj su visoko kvalifikovani, iskusni profesionalci koji su izuzetno posvećeni i motivisani u radu i prenošenju znanja svojim učenicima. Oni su uvek tu da odgovore na pitanja i dileme, da prepoznaju talente i sklonosti svojih učenika, kao i da ih u njima podstaknu i podrže. U isto vreme, školski život je bogat izuzetno zanimljivim vannastavnim aktivnostima kao što su „učionica bez zidova”, terenska nastava, sportski dani, posete kulturnim i naučnim ustanovama, učešće u ekološkim i humanitarnim akcijama. Učenici se uključuju i podstiču na učešće u različitim takmičenjima i konkursima, na kojima postižu značajne rezultate zahvaljujući svojim talentima i vrednom radu koje njihovi profesori neguju i svesrdno podržavaju.

Savremene škole se nalaze na modernim lokacijama. Savremena osnovna škola smeštena je u dinamičnom jezgru Novog Beograda, dok se Savremena gimnazija nalazi u centru glavnog grada – popularnoj Beograđanki. Školski prostor brižljivo je osmišljen i dizajniran tako da učenicima pruža kreativno i zdravo okruženje u koje dolaze sa entuzijazmom za sticanje novih znanja i druženje.

Savremeni učenici su građani sveta, spremni za budućnost

U Savremenoj osnovnoj školi i gimnaziji učenici mogu da se opredele za Nacionalni i Kombinovani – Kembridž program, koji su akreditovani od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i prestižnog Univerziteta u Kembridžu.
Nacionalni program je zasnovan na zvaničnom programu koji važi u Republici Srbiji, ali je obogaćen naprednom metodologijom kako bi učenici dobili što kvalitetnije i savremenije obrazovanje. S druge strane, jedinstveni dvojezični Kombinovani – Kembridž program idealna je kombinacija opšteg i međunarodnog obrazovanja, koja učenicima pruža priliku da usvoje najbolje iz oba obrazovna sistema, da se usmere internacionalno i prošire svoj vokabular i znanje jezika.

Savremena je posebna i po svom Future Ready usmerenju, na osnovu kojeg se učenici temeljno pripremaju za uspešnu budućnost i rad u 21. veku. Metodologija nastave se neprestano osvežava i usavršava najmodernijim edukativnim pristupima i tendencijama u svetskom obrazovanju.

Sigurno i podsticajno okruženje za obrazovanje i razvoj vašeg deteta

Da je Savremena izuzetno podsticajno okruženje za razvoj, najbolje svedoče oni koji su već njen deo. Brojni savremeni učenici i njihovi roditelji ističu svoje zadovoljstvo mogućnostima koje im se u Savremenoj pružaju, predanošću i strpljenjem profesora koji ih podržavaju u talentima i sklonostima, kao i vrhunskom tehnologijom koja im je na raspolaganju, a koja im učenje čini zanimljivim, a gradivo lakšim za savladavanje.

Učenicima je na raspolaganju najsavremenija tehnologija, jedinstvena u Srbiji. Znanja stiču u posebno opremljenim učionicama (Google Classroom i Intelligent Classroom) uz korišćenje tableta i iPad uređaja najnovije generacije, robota, interaktivnih stolova i tabli, koji učenje čine lakšim i zanimljivijim nego ikad pre. Koriste Android i iOS aplikaciju, kao i jedinstvenu DL platformu za učenje na daljinu, koja omogućava nesmetano odvijanje nastave u svim okolnostima, izradu domaćih zadataka onlajn, komunikaciju sa nastavnicima, ali i preuzimanje nastavnih materijala, kao i dodatne besplatne programe koji učenicima pomažu u daljem usavršavanju, a roditeljima obezbeđuje aktivno učešće i uvid u aktivnosti dece i izvršavanje zadataka.

Sve ovo potvrđuje da je Savremena zdravo, sigurno i podsticajno okruženje u kome se svakom učeniku pristupa sa posebnom pažnjom i posvećenošću.

Prepoznajući tendencije razvoja modernog društva i važnost kvalitetnog obrazovanja za uspešan život, Savremena vam pruža priliku da preduzmete najznačajniji korak na obrazovnom putu svog deteta, uz povlašćene cene školarina snižene do čak 40%.

Prijavite se za upis u Savremenu osnovnu školu i gimnaziju ili nas pozovite na 011/40-11-223.

Postanite deo uspešne savremene porodice već danas.