Početna Gradske teme Održan treći štrajk upozorenja u SNP-u: Uskoro nova strategija za ispunjenje uslova

Održan treći štrajk upozorenja u SNP-u: Uskoro nova strategija za ispunjenje uslova

0

Treći štrajk upozorenja održan je u holu Srpskog narodnog pozorišta zbog toga što, kako navode, nijedan štrajkački zahtev nije uzet u razmatranje.

U holu kod scene “Jovan Đorđević” okupili su se članovi sindikalne organizacije Srpskog narodnog pozorišta.

Štrajk upozorenja i sastanak sindikata počeo je simbolično pet minuta do 12 časova.

Kako su naveli tada, nijedan zahtev sindikalne organizacije “nije uzet u razmatranje, niti je bilo ko od strane osnivača i poslodavaca ozbiljno shvatio zakonsku obavezu da pristupe pregovorima na koje su pozvani”.

Dodali su i da su dopisi za pregovore i rešavanje situacije poslati i predsedniku Srbije Aleksandra Vučiću, ministarki kulture Maji Gojković i gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću.

Kako je predsednik Samostalnog sindikata Robert Hercenberger kratko rekao medijima, nezadovoljstvo među zaposlenima u SNP-u je i dalje očigledno.

“Sindikat će u narednom periodu doneti novu strategiju za ispunjenje naših uslova”, rekao je on.

Podsetimo, štrajkački zahtevi sindikata SNP-a su poboljšanje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih kroz uvećanje zarada, popunjavanje upražnjenih radnih mesta i donošenje nove sistematizacije radnih mesta uz obavezno učešće sindikata, poboljšanje uslova rada i obezbeđivanje osnovnih sredstava za rad.

Dodatno, traži se i hitno pokretanje inicijative od strane nadležnih organa SNP da se ovo pozorište uvrsti u Listu ustanova kulture od nacionalnog značaja.

Iz ovog sindikata “skoro 150 radnika Srpskog narodnog pozorišta ima zaradu u nivou ili nižu od minimalne”.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva