Početna Gradske teme Održana onlajn konferencija “Istinski muzej genija“: Nikola Tesla – Nova etapa predstavljanja...

Održana onlajn konferencija “Istinski muzej genija“: Nikola Tesla – Nova etapa predstavljanja njegovog lika i dela

0

Inicijalna konferencija Istinski muzej genija ima za cilj da uspostavi mrežu na osnovu kojih razgovaramo o relokaciji i transformaciji Muzeja Nikole Tesle u Beogradu. Koliko je usmerenje na lik i delo slavnog srpskog i internacionalnog naučnika i pronalazača važan u smislu istraživanja i proučavanja, toliko je važan i deo kako se o tome govori kroz medij muzeja. Kako Muzej Nikole Tesle u Beogradu ulazi u proces transformacije (fizičke i narativne) tako i perspektive iz koje posmatramo i komuniciramo Nikolu Teslu i njegovu zaostavštinu postaju standardi na globalnom nivou.

Preseljenjem Muzeja Nikole Tesle u zgradu stare Termoelektrane „Snaga i svetlost“  biće obuhvaćeno i prožeto više aspekata zaštite kulturnog nasleđa, istakla je pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić koja je i otvorila konferenciju.

– Zbog dragocenih istorijskih i arhitektonskih vrednosti koje objekat nekadašnje termoelektrane poseduje kao spomenik industrijskog nasleđa, projektu rekonstrukcije će se pristupiti kao sveobuhvatnom planu revitalizacije industrijskih vrednosti objekta, kreiranju savremene muzejske postavke i njihovom simboličnom prožimanju sa likom i delom genija i začetnika nove ere neizmenične struje, Nikolom Teslom. I danas magija električne energije impresionira svet, naročito kada se pomene ime čuvenog naučnika koji je svojim impozantnim eksperimentima doslovno otputovao u budućnost – rekla je Vanušić.

Zatim smo u tri panel diskusije imali priliku da čujemo što o kulturnom nasleđu koje imamo, što Nikoli Tesli, što o drugim značajnim svetskim muzejima i njihovim iskustvom u predstavljanu svojih važnih postavki i ličnosti kao i gde treba da idemo, koji su neki pravci za dalje očuvanje i prezentaciju ovako velikog istinskog genija.

Rifat Kulenović, muzejski savetnik u Muzeju nauke i tehnike, Beograd je dao detaljan prikaz tekovine industrijskog nasleđa, kako se neki od muzeja izgledali a kako sada nakon ulaganja i rekonstrukcije izgledaju. Posebno se izdvaja Muzej nauke i tehnike koji u novom ruhu dočekuje svoje goste.

Kako Rifat kaže, Muzej Nikole Tesle ima veliku posećenost i vernu publiku te je sasvim sigurno da bi sa zadovoljstvom dočekali priliku da u novom lokalitetu pregledaju do sad neotkrivene delove ostavštine koju ovaj muzej poseduje i još bolje upoznaju našeg istinskog genija.

Sonja Ifko, vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu u LJubljani objasnila je da moramo promovisati aspekte zaštite životne sredinom prilikom novih industrijskih projekata jer je upravo u prošlosti, a efekti su vidljivi i danas, najviše industralizacija uticala na nepovoljne klimatske promene.

Kako navodi Ifko, industrijska zdanja kroz adaptaciju i promenu načina upotrebe prostora postaju mesta inovacija i kreativnosti koja dobijaju novu viziju s očuvanjem kulturne baštine.

Branimir Jovanović, pomoćnik direktora Muzeja Nikole Tesle u Beogradu govorio je o nastanku muzeja i njegovom kulturnom, naučnom i tehnološkom značaju, s tim da sa ove vremenske distance možemo govoriti i o političkom značaju za promovisanje bratstva i jedinstva. Muzej sledeće godine obeležava 70 godina rada i postojanja.

Nikola Tesla je definitivno institucija kako kod nas tako i u svetu. Zaostavštvina koju je ostavio živi i prožima se kroz mnoge danas aktuelne programe, projekte i institucije i to je glavni način da dovedemo ljude u Muzej Nikole Tesle kako bi im predstavili značaj svega što je on uradio i da probamo da i mi damo deo sebe ako ne možemo sve iako je Nikola Tesla svojim likom i delom sebe celog dao svetu, od svojih pronalazaka do svojih zaključaka i razmišljanja kako objašnjava antropolog i kustos u Muzeju Nikole Tesle, Vladimir Perić.

Kada posmatramo značaj jednog muzeja, uvek se govori o broju posetilaca koji dolaze da vide aktuelnu izložbu i stalnu postavku, međutim to nije jedino merodavno pokazalo. Bitno je koliko se ljudi vraća da iznova posećuje muzej jer uvek ima nešto novo i neotkriveno u njemu, kako kaže viši kustos u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu Zorica Civrić Flores. Tu se krije pravi značaj jednog muzeja. A upravo Muzej Nikole Tesle ima tu prednost imena koji nosi, ime jedne zaista izuzetne ličnosti te on samim tim što postoji stavljen je na mapi sveta.

Ostaje da pratimo i dalje razgovaramo o ovom značajnom naučniku, njegovim pronalascima i da i dalje negujemo slobodu koju nam je pružio svojim genijalnim razmišljanjima jer Nikola Tesla je definitivno pomerio klupko istorije i pomogao da tehnološki napredak stigne gde je danas.

Svi zainteresovani mogu da pogledaju celu konferenciju na YouTube kanalu Ministartsva kulture i informisanja.