Početna Gradske teme Pismo iz Viljnusa odložilo stečaj: Litvanci bi da uzmu novosadski “Stan”

Pismo iz Viljnusa odložilo stečaj: Litvanci bi da uzmu novosadski “Stan”

0

ThinkstockPhotos-Novi Sad (1)

Litvanska kompanija “Civinity” zainteresovana je da preuzme dugove i zaposlene novosadskog “Stana”.

Kompanija iz Viljnusa želi da potpiše ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa JKP “Stan”. Pismo namere koje je poslao “Civinity” odložio je odluku na ovonedeljnom ročištu u Privrednom sudu da li “Stan” ide u stečaj, pa će se o tome raspravljati 20. aprila.

Kako kažu izvori “Blica” iz “Stana”, već se pregovara sa Litvancima, koji žele da odmah sednu za sto sa poveriocima i dogovore reprogram duga.

Litvanska firma ima nameru da sa “Stanom” zajedno osnuje Društvo posebne namene. U pismu namere, u koje je “Blic” imao uvid, predlaže se da upravljanje bude pod kontrolom litvanske firme, a da Novi Sad štiti svoja prava kroz osnivački akt i organe upravljanja zajedničkog društva, te kroz obavezno odobravanje odluka u Skupštini grada. Takođe, predloženo je da se “Civinity” u “Stanu” zadrži minimum 25 godina.

Grad će ozbiljno razmotriti ne samo ovu ponudu, nego i sve druge koje pristižu za “Stan”. Nakon toga ćemo moći da damo preciznije informacije na ovu temu – izjavio je Goran Zarić, direktor “Stana”.

“Civinity” bi odmah uložio određeni novac za modernizaciju poslovanja i investicije, piše u pismu o namerama Darius Zakarauskas, član borda menadžera.

Sva dugovanja ‘Stana’ preuzelo bi zajedničko društvo. Dugovanja prema poveriocima izmirivala bi se delom iz profita društva. Grad bi trebalo samo da omogući umanjenje obaveza koje ‘Stan’ ima prema drugim JKP. U zajednički kapital ušli bi objekti i zemljišta koje sada koristi ‘Stan’ – piše u pismu.

Ova firma spremna je da sama finansira izradu projekta javno-privatnog partnerstva, a ako ne budu najbolji ponuđač, ovaj posao bi naplatili od pobednika tendera.

Sindikat zvanično nije upoznat sa ponudom Litvanaca. Vrlo smo zainteresovani da se što pre pronađe neko rešenje, jer agonija predugo traje. Radnicima se duguju dve plate iz 2013. godine i tri i po iz prošle godine. Očekujemo i da se aktivno uključimo u pregovore – izjavio je Zoran Bugarski, predsednik sindikata “Nezavisnost” u “Stanu”.

“Stan” trenutno poveriocima duguje oko 700 miliona dinara.

“Civinity” je kompanija sa sedištem u Litvaniji, osnovana 1991. godine. Ona nudi usluge održavanja nekretnina i prateće infrastrukture. Posluje u sedam gradova, gde održava četiri miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Izvor: Blic
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos