Početna Aktuelno Počela naplata karata za korišćenje zaštićenog prostora Fruške gore

Počela naplata karata za korišćenje zaštićenog prostora Fruške gore

0

Počela je naplata naknade za korišćenje zaštićenog prostora Nacionalnog parka Fruška gora za ovu sezonu, a dnevne karte, pored vozača motornih vozila, moraju da plaćaju i pešaci.

Jedan posetilac će za dnevnu kartu morati da plati 101 dinar, dok će vozač motornog vozila ili motocikla morati da izdvoji 303 dinara.

Portparolka JP Nacionalni park Fruška gora Branka Bogavac kaže da su u parku zakonski obavezni da naplaćuju ovu naknadu i da su, kako bi izašli u susret posetiocima, osmislili godišnje karte.

– Bolje da imamo te godišnje karte što izađe nekih 50 dinara mesečno. Imamo namenski račun na koji se to uplaćuje i može da se vidi koliko je godišnjih karata prodato i za šta je taj novac iskorišćen – objašnjava Bogavac.

Sredstva će se, kako kaže, koristiti za zaštitu i unapređenje zaštićenog područja, uređenje i revitalizaciju izletišta, staza i izletničkog mobilijara.

Cena godišnje karte za posetioce bez motornog vozila je 600 dinara, dok će se za posete motornim vozilima naplaćivati 1.200 dinara. Godišnja karta podrazumeva neograničen broj poseta.

Planinarska društva i organizacije iz Planinarskog saveza Srbije obavešteni su o toj odluci i dužni su da dostave plan akcija za ovu godinu, kako bi bili izuzeti od naplate. Ulaz će se naplaćivati samo u granicama Nacionalnog parka, a ne na celoj Fruškoj gori kao geografskom pojmu, što znači da delovi Petrovaradina ili Sremskih Karlovaca, kao i neka druga naselja, nisu u zoni naplate. Prema odredbama zakona, oni koji žive unutar Nacionalnog parka oslobođeni su plaćanja naknade.

Naknada za korišćenje zaštićenog područja naplaćuje se od 1. januara prošle godine na osnovu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, Odluke o naknadama iz 2018. godine i Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka Fruška gora iz 2019. godine.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay