Početna Gradske teme Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću

Predstavljeno idejno rešenje za muzej posvećen Đorđu Balaševiću

0

Idejno rečenje muzeja posvećenog novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću prezentovano je juče u sali Omladinskog centra „Opens“. Predstavljanju muzeja koji će se nalaziti u Univerzitetskom parku prisustvovala je porodica Balašević. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će gradska uprava u potpunosti podržati izgradnju muzeja.

Konkursno je odabran idejni projekat arhitetonskog biroa Bevk Petrović iz Ljubljane čija je ideja da se u parku u blizini Dunava kantautoru ne nepravi klasični muzej, već atelje kao teritorija sećanja na pesnika. Atelje snova Đorđa Balaševića uklopljen u okolinu parka, osmišljen je kao platforma gde će posetioci moći da dožive snove, emocije i poetiku. Sa skoro otvorenim prizemljem, 11 soba posvećenih najvećim Balaševićevim stihovima i projekcijskom salom, u njemu će se zahvaljujući digitalnim tehnologijama sadržaji menjati, a posetioci će moći da ga posete 24 časa.

– Nije zgrada u klasičnom smislu. Na neki način se dublira kao spomenik i platforma. Zato i izgleda kao mali poklon koji se otvara – kaže Vasa Perović iz arhitektonskog biroa Bevk.

O detaljnoj regulaciji, tj. uređenju Univerzitetskog parka u kom će se nalaziti atelje, novosadska skupština raspravljaće već ove nedelje.

– Krećemo u finiš i ići ćemo ubrzano zajednički projekat i izgradnja u jedinstvenom tenderu. Grad je nosilac projekta, ali verujem da će Republika da nam pomogne – rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je izjavio da će lično u saradnji sa gradskom upravom učiniti sve da Đorđe Balašević u Univerzitetskom parku dobije mesto gde će njegov život i rad biti dostojno predstavljeni.

– Zamolila sam ih da razmišljamo kako ćemo u novim tehnologijama sačuvati za budućnost sve ono što je Đorđe, njegov umetnički senzibilitet – rekla je Olivera Balašević.

Izvor: novisad.com
Foto: Facebook / Miloš Vučević