Početna Gradske teme Prvom ovogodišnjom “Kritičnom masom” NSBI poručuje: Nasip kod Futoga je za bicikliste

Prvom ovogodišnjom “Kritičnom masom” NSBI poručuje: Nasip kod Futoga je za bicikliste

0

Prva ovogodišnja “Kritična masa” održaće se danas, 23. februara.

Kreće se u 17 časova iz Limanskog parka, a okupljanje je deset minuta ranije.

Potom se ide ulicama: Narodnog fronta, Ive Andrića, Heroja Pinkija, Podunavskom (nasipom) i onda se ide do rampe u Veterniku.

Tu će se napraviti kratak predah od oko 15-20 minuta, porazgovarati o problemu sa kojim se biciklisti susreću, potencijalnim rešenjima.

Sledi povratak sličnom rutom u grad: Podunavska do Ribarskog ostrva, 1300 kaplara, Balzakova, Bulevar despota Stefana sa završetkom ispred Kreativnog distrikta.

Iako dugačka 15 kilometara, vožnja je prilagođena svim uzrastima uz lagano kretanje kolovozom od 10-15 km/h u proseku, a ceo skup obezbeđuje redarska služba, te su svi uzrasti biciklista dobrodošli.

Moguće je isključiti se i pre završetka vožnje, ili se pridružiti negde usput i tako skratiti rutu.

“Novosadska biciklistička inicijativa” ovom vožnjom želi da pošalje poruku da nasip, na kom je izgrađena međunarodna biciklistička staza, pripada biciklistima.

Ukazuju i na to da se delom koji je predviđen isključivo za dvotočkaše, motorna vozila još uvek kreću, kršeći tako zabranu i ugrožavajući bezbednost biciklista. Saobraćaj za motorna vozila je zabranjen na delu od Ulice Heroja Pinkija do Ribarskog ostrva, kao i od Nove 1 u Veterniku pa sve do Begeča.

“Međutim, u blizini Ulice Nova 1 u Veterniku kod rampe, automobili koriste biciklističku stazu kako bi ilegalno zaobišli rampu i nastavili kretanje nasipom. Iako jasno postoje saobraćajni znakovi koji zabranjuju kretanje motornih vozila, do nedavno su postojali i stubići na biciklističkoj stazi koji su sprečavali prolazak vozila. Međutim, nesavesni građani su ove stubiće počupali i sada nesmetano krše Zakon i ugrožavaju bezbednost biciklista”, saopštava NSBI.

Sličan slučaj je i na nasipu kroz Futog, koji sugrađani nelegalno koriste da vozilima dođu do obližnjih čardi i objekata uz reku, iako duž nasipa postoji nekoliko raskrsnica kojima je moguće iz Futoga preći preko nasipa i nastaviti dalje ka obali reke.

“Ovaj deo nasipa je godinama veoma poznato i popularno šetalište među Futožanima, i tokom cele godine, a posebno tokom leta, veliki je intenzitet pešaka i biciklista na nasipu. Međutim, to ne sprečava nesavesne sugrađane da prolaze kolima iako je to zabranjeno i jasno navedeno saobraćajnom signalizacijom”, ističe ova inicijativa.

“Novosadska biciklistička inicijativa” upozoravala je na ovaj problem prilikom izgradnje ove staze, a nakon završetka izgradnje pokazalo se da su naša upozorenja bila opravdana.

NSBI navodi da su prošle godine povodom ovog problema održali sastanak sa Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, ali da im se čini da rešenje nije na pomolu, dok se bezbednost biciklista na ovom potezu iz dana u dan sve više narušava.

“Ono još gore jeste da ovim potezom kao međunarodnom rutom prolaze i inostrani cikloturisti, te da je i njihova bezbednost veoma ugrožena, a slika Novog Sada koja se šalje u svet veoma loša”, zaključuje NSBI.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay