Početna Gradske teme Roditelji blizanaca traže povlastice

Roditelji blizanaca traže povlastice

0

blizanci

Udruženje blizanaca i trojki Srbije pokrenulo je peticiju da se za boravak blizanaca i trojki u predškolskim ustanovama plaća naknada samo za jedno dete. Ističu, da bi im bi znatno olakšalo kućni budžet, ali i da bi uticalo na povećanje nataliteta, o čemu se u javnosti, čini se, samo priča, dok u praksi na tom polju nema mnogo pomaka.

Rođenje trojki Helene, Barbare i Kristijana, za porodicu Ćeranić iz Novog Sada bila je najveća sreća. Pored truda i dobre organizacije koji su neophodni u njihovom odgoju, ne može se zanemariti činjenica da trojke iziskuju i prilične novčane izdatke. Nakon boravka u privatnom vrtiću, prelazak u Predškolsku ustanovu “Radosno detinjstvo” u kojoj trojke imaju besplatan boravak, Ćeranićima predstavlja veliku olakšicu.

U “Radosnom detinjstvu” ističu da je to dugogodišnja praksa, ali podsećaju roditelje trojki, sa duplim blizancima, ali i one sa troje i više dece, na to, da za besplatan boravak treba da podnesu zahtev.

Porodice trojki u drugim gradovima, Novi Sad navode kao pozitivan primer i očekuju da će i njihove lokalne samouprave imati sluha za inicijativu Udruženja blizanaca i trojki Srbije da se oslobode plaćanja naknade za boravak duplih blizanaca i trojki u predškolskim ustanovama.

Slična je situacija u većini lokalnih samouprava gde pravo na besplatan boravak u vrtićima imaju treće i svako naredno dete u porodici, a oni koji žele da pruže podršku inicijativi Udruženja blizanaca i trojki Srbije, mogu to učiniti na portalu “peticije 24”. Nakon prikupljanja potpisa, Udruženje će peticiju dostaviti svim lokalnim samoupravama u nadi da će bar u nekim od njih, predlog zaživeti već sledeće godine.

Autor: RTV