Početna Gradske teme Saradnja Pokrajine i Kulinarske federacije Srbije

Saradnja Pokrajine i Kulinarske federacije Srbije

0

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je na jučerašnjem potpisivanju sporazuma o saradnji sa Kulinarskom federacijom Srbije – asocijacijom šefova kuvara – da su Sekretarijat i Federacija prepoznali zajednički interes za unapređenje saradnje u oblasti gastronomije, vođeni željom za jačanjem institucionalnih i prijateljskih odnosa u ovoj oblasti, i svesni značaja gastronomije u privrednom, kulturnom i društvenom životu.

Kulinarska federacija Srbije (KFS) jeste udruženje profesionalnih kuvara, sa osnovnim ciljem unapređenja kvaliteta ugostiteljskih usluga, kadrova i gastronomske struke, kao i promocije i zaštite nacionalne gastronomske tradicije i kulture u Republici Srbiji. Kao punopravni član Svetske kulinarske asocijacije (Worldchefs), zvanični je predstavnik Republike Srbije u toj krovnoj strukovnoj organizaciji. Udruženje okuplja članove iz uže delatnosti gastronomije, nauke, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i iz privrede. Podsticanjem svojih članova da se takmiče sa najboljim svetskim kuvarima i razvijaju stručne kompetencije, Kulinarska federacija im pruža priliku da pokažu svoje znanje i umeće i steknu nove kontakte.

Potpisnici sporazuma, pokrajinski sekretar Ivanišević i predsednik Upravnog odbora KFS Goran Radivojević, naveli su da će obe strane unapređivati rad na zaštiti, očuvanju i promociji nacionalne kuhinje Vojvodine i čitave Srbije, regionalnih i lokalnih kuhinja, ali i gastronomske tradicije nacionalnih zajednica kao dela kulturnog nasleđa i bogatstva naše zemlje.

“Za nas ovaj sporazum ima cilj da kreira jedinstvene turističke proizvode Vojvodine. Ideja je da zajedno kreiramo i njenu jedinstvenu gastronomsku ponudu i da je bolje predstavimo u svetu. Rezultat ovog sporazuma će biti i gostovanje Kulinarske federacije Srbije na paviljonu Sekretarijata na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, kako bi predstavili sve ono što čini gastronomiju Vojvodine, uz dobitnike priznanja ‘Najbolje iz Vojvodine’ i manifestacije koje su važan segment turizma u našoj pokrajini”, rekao je Ivanišević. On je dodao da će na svakoj sledećoj manifestaciji na kojoj bude nastupao ili koju bude organizovao Sekretarijat učestvovati i Kulinarska federacija Srbije kako bi sve bilo obogaćeno predstavljanjem gastronomije Vojvodine, ali i mladih u kulinarstvu i turizmu.

Sekretar Ivanišević je posebno istakao da je ponosan na podatke u turizmu u 2022. godini, kada je evidentirano ukupno 687.849 dolazaka turista u Vojvodinu, što je 17,8 odsto ukupnih dolazaka u Republiku Srbiju u istom periodu i čak 56,3 odsto više u odnosu na 2021. godinu. Ukupan broj noćenja je skoro dva miliona, i važno je istaći da je to bolji rezultat nego 2019. godine. Prema njegovim rečima, zajedničke aktivnosti Sekretarijata sa Privrednom komorom Vojvodine i Turističkom organizacijom Vojvodine na promociji naše pokrajine na mnogobrojnim mestima na svetu sigurno imaju udeo u tom rezultatu.

“Zajedno ćemo nastaviti sigurnim stopama ne samo ka razvoju, nego i u pogledu očuvanja gastronomije Srbije i Vojvodine. Ekipa koja će nas predstavljati na ovom takmičenju će pripremati jela kreirana sa Asocijacijom, te ćemo se truditi da pored dobrog rezultata predstavimo i naše ukuse, što i jeste deo našeg posla – promocija gastronomije. Podrška svih državnih organa i partnera veoma je važna, pogotovo nama u turizmu i ugostiteljstvu kao jednom od nosilaca privrede. Trudimo se da gastronomski aspekt podižemo na viši nivo i utičemo na unapređenje kvaliteta, kako radnika, tako i objekata i čitavog posla”, rekao je predsednik UO Kulinarske federacije Srbije Goran Radivojević.

Osim Sekretarijata, podršku ovom udruženju su pružili i Privredna komora Vojvodine i Turistička organizacija Vojvodine, te su današnjem događaju prisustvovali i sekretar Udruženja usluga PKV Branislav Mamić i Milica Šušnjić iz TO Vojvodine.

Ova zajednička institucionalna podrška jeste svojevrstan “vetar u leđa” Kulinarskoj federaciji Srbije, koja od 19. do 22. februara učestvuje u polufinalnom takmičenju šefova i juniora iz preko 40 zemalja sveta – “Global Chefs Challenge”, koje se održava u Riminiju u Italiji, u četiri atraktivne kategorije. Finalno takmičenje će 2024. godine biti održano u Singapuru kao deo najmasovnijeg gastronomskog događaja – Svetskog kongresa kuvara.

Izvor: Vojvodinauzivo.rs
Foto: Pokrajinska vlada