Početna Gradske teme Škola “Milan Petrović” dobija novu sigurnu sobu

Škola “Milan Petrović” dobija novu sigurnu sobu

0

skola_milan_petrovic1

Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” u ponedeljak počinje s upotrebom nove ‘sigurne sobe’, namenjene zaštiti dece tokom epileptičnih napada, padova ili drugih situacija koje mogu da dovedu do povreda.

Kako kaže direktorka škole Slavica Marković, izgradnju ove prekopotrebne prostorije obezbedio je anonimni donator, a prvi prikaz sobe moguć je od ponedeljka, kad sve bude spremno za upotrebu.

– Faktički se ne radi o specijalizovanoj sobi, već prostoriji s nameštajem i objektima koji imaju posebnu zaštitu. Tako deca ne mogu da se udare o oštre ivice ili radijator, kao ni da dožive druge neprijatnosti – navodi ona.

Sigurne sobe su praksa u skoro svim ustanovama koje rade s decom sa smetnjama u razvoju, koja boluju od autizma, imaju epilepsiju. Iako je otklonjena svaka mogućnost povrede, sa decom je uvek supervizor, a zadržavanje u sobi zavisi od trajanja rizičnog ponašanja mališana.

Ova soba trebalo bi i da olakša posao zaposlenima u školi. Novi Sad je prvi grad na Balkanu koji je, uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova u Italiji, za decu sa smetnjama u razvoju izgradio senzorni vrt, koji se takođe, nalazi u sklopu ŠOSO “Milan Petrović”.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: NsHronika