Početna Gradske teme Skrivena oaza u blizini Novog Sada – Raj za pecaroše i beg...

Skrivena oaza u blizini Novog Sada – Raj za pecaroše i beg od stvarnosti

0

Nedostižno za gradsku buku i locirano daleko od očiju ljudi, na svega desetak kilometara od Novog Sada krije se jezero Kasapsa Ada.

Iako veštačkog porekla, Kasapska Ada uređena je poput jezera u divljini gde ljudska noga nije gotovo ni kročila.

Nastala prvenstveno u svrhe sportskog ribolova, pa nemojte biti začuđeni ukoliko niste nikada ni čuli za ovo mesto.

Jezero od 3,75 hektara predstavlja oazu ne samo za ljubitelje pecanja, nego i za sve kojima je potreban beg od brzog tempa i koji bi zamenili svakodnevnicu odmorom za oči, dušu i telo.

Kasapska Ada nastala je iskopom peska, a snadbeva se vodom iz podzemnih izvora, pa tako vodostaj u zavisnosti od godišnjeg doba varira i do 80 centimetara. Sastoji se iz dva dela i oko nje je smešten pojas drveća koji tu dođe kao neka vrsta zaštite.

Samo dno jezera je veoma reljefno, puno sprudova i na nekim mestima predstavlja divlju vodu. Voda jezera je čista i bistra, bogata kiseonikom.

Iako je napravljena čovekovom rukom i delom, ona je dalje puštena prirodi da gospodari ovim prostorom.

Kasapska Ada se nalazi kada iz pravca Beograda skrenete na odvajanje za Novi Sad i nakon što prođete, tj. ne skrenete desno za Novi Sad, nego nastavite prema Temerinskoj petlji. Nakon 300 metara postoji putokaz sa desne strane koji ukazuje na zemljani put koji kroz šumu vodi do samog jezera.

Kada dođete do samog jezera i ambijenta oko njega, doći ćete do zaključka da ono deluje poludivlje i da je ceo prostor tako i uređen.

Šaran i amur su osnovne vrste ribe, dok su od grabljivica prisutni som, štuka, smuđ, bandar, bucov. Od bele ribe tu su tolstolobik, deverika, babuška, bodorka.

Raskošni pejzaž upotpunjuje i par labudova, ali i čamac koji možete iskoristiti kako biste se provozali i doživeli jezero iz druge perspektive.

Dno jezera je izrazito reljefno, sa puno sprudova, oseka. Voda je teška za pecanje, ali veoma čista, gotovo bistra. Na nekim mestima je čak i divlja, što ribolovcima predstavlja još veći izazov. Prosečna dubina je 4,5 metara, a u nekim delovima dostiže čak i 7,5 metara.

Iako je ribolovcima ovo jedno od omiljenih novosadskih mesta, do Kasapske ade dolaze i ljudi koji ne pecaju. Najčešće su to porodice sa decom koje uživaju u letnjim danima sunčajući se, šetajući pored vode u prirodi i opuštenoj atmosferi.

Voda i kontakt sa prirodom upravo su tu da nas podsete koliko nam je malo potrebno za uživanje.

Izvor: Gradskeinfo.rs
Foto: PrtSc/Facebook/Ada Kasapska