Početna Aktuelno Sve mere na jednom mestu: Šta će raditi narednih dana, a šta...

Sve mere na jednom mestu: Šta će raditi narednih dana, a šta neće

0

Krizni štab predložio je danas nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od srede, 17. marta do nedelje, 21. marta, saopštila je Vlada Srbije i navela da će na snazi biti mere kao i prethodnog vikenda.

Od večeras u 20, odnosno 21 čas biće zatvoreni kafići, restorani, barovi, tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Kako je vikend uobičajeno neradan, Vlada je naglasila da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice.

Identično kao i za vikend, dozvoljeno je da rade apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke, trgovinski objekti gde se prodaju prehrambeni proizvodi, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi, kiosci i trafike.

U narednih pet dana mogu da rade obućari, stakloresci, krojačke radnje, stolarske radnje, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja, a benzinske pumpe mogu da prodaju gorivo.

Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja mogu da rade isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu, kao i sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Kako se ističe, nije dozvoljena šalter prodaja hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima.

Vrtići će raditi.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija strogo će kontrolisati poštovanje epidemioloških mera u narednim danima, navela je Vlada i pozvala na poštovanje svih mera i apelovala na ličnu odgovornost svih građana.

Vakcinacija će odvijati bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije, istakla je Vlada.

Izvor: 021
Foto: Pixabay