Početna Kultura Italijani podržali novosadski Piano City

Italijani podržali novosadski Piano City

0

Uspešno završenim PIANO CITY – PROMO VIKENDOM, održanim 24. i 25. februara 2018. godine, najavljen je drugi festival PIANO CITY NOVI SAD, koji će biti održan u periodu od 7. do 9. septembra, u organizaciji udruženja Mystiland.

Kako je nekima već poznato, ova globalna manifestacija, osmišljena od strane nemačkog kompozitora i vizionara Andreasa Kerna, održava se od 2010. godine u pet evropskih gradova, Berlinu, Milanu, Napulju i Palermu, rame uz rame sa Novim Sadom.

Izuzetno složene pripreme i organizacija ovog festivala nosile su sa sobom velike izazove, pa i finansijske nedaće. Udruženje Mistyland je vodilo čitav projekat bez budžeta, a licenca za održavanje festivala dobijena je zahvaljujući neočekivanom i dragocenom sponzorstvu italijanske turističke agencije „Le Čikale“ („Le Cicale – Casa vacanze“) iz Napulja, grada u kojem se Piano City održava od 2013. godine.

Na ovaj način Novosađani su dobili mogućnost da dožive nezaboravan trodnevni pijanistički defile, najveći do sada održan kod nas.

Evo šta o toj saradnji i razlozima zbog kojih je do nje došlo kaže Muricio Tizo, menadžer ove agencije:

’’Nekoliko je različitih motiva zbog kojih smo odlučili da podržimo festival PIANO CITY NOVI SAD 2017. godine. Na prvom mestu to je prijateljstvo koje nas povezuje sa inicijatorima festivala. Kosta Jevtić i Maja Alvanović poseduju velike umetničke i organizacione sposobnosti, u šta smo verovali od samog starta. To je naš drugi motiv – radovala nas je mogućnost da pomognemo u rađanju nečeg plemenitog, što će kroz vreme nastaviti da živi. Treći razlog je lepota vaše zemlje, Srbije, o kojoj smo vrlo malo znali pre našeg povezivanja. Otkrili smo da je Srbija zemlja toplih i gostoprimljivih ljudi, divnih gradova i sela. Beograd, Novi Sad, Sremski Karlovci i druga mesta, prelepi su, očaravajući i prepuni istorijskog i kulturnog bogatstva. Četvrti razlog zašto smo podržali PIANO CITY NOVI SAD je prilika da i italijanska javnost sazna više o vašoj zemlji. Peti je želja za ostvarivanjem snažne veze između naših kultura, upravo kroz muziku. Kao šesti motiv, tu je mogućnost da i mnogi građani Srbije otkriju našu kulturu i lepote Napulja i njegove okoline, o kojima se takođe nedovoljno zna i koje se često nepravedno potcenjuju u korist nekih popularnijih destinacija u Italiji. Građani južne Italije i građani Srbije dele sličnu sudbinu. I jedni i drugi smo divan narod, ali pomalo skrajnut na margine, ne uvek svojom krivicom. Opšta slika o nama koju šira javnost ima ne odražava realno ono kakvi mi jesmo zapravo. Zbog toga, jedan od načina da se to prevaziđe može doći upravo kroz uspeh festivala PIANO CITY u Napulju i Novom Sadu i naše međusobno povezivanje kroz umetnost. ‘’, Maurizio Tiso, ‘’Le Cicale – Casa vacanze’’’, Napulj

O umetničkoj „razmeni“ sa Italijom najbolje može posvedočiti učesnica svih dosadašnjih manifestacija u okviru festivala Piano City Novi Sad, mlada pijaniskinja Ivana Damjanov, koja je pobedila na takmičenju Renato Selani, čiju organizaciju potpisuje Piano City Milano.

Saradnja ide i korak dalje, pa tako organizatori festivala rado bivaju pozvani da nastupaju na Piano City festivalima u drugim gradovima. Tako je na festivalu u Novom Sadu jedan od hedlajnera bio umetnički direktor festivala Piano City Napulj, pijanista Dario Kandela, a organizatori našeg festivala Maja i Kosta, imali su, takođe, zapažene nastupe na Piano City festivalu u Milanu.
Prijateljstvo koje su kroz rad na ovom festivalu ostvarili grad Novi Sad i Napulj, samo je začetak niza drugih koji će našem gradu otvorili vrata ka evropskim centrima kulture.

Uvereni smo da će se predstojeći Piano City Novi Sad potruditi da priredi publici nezaboravnu trodnevnu šetnju kroz različite muzičke žanrove i ambijente našeg grada, a da bi u tome bili još uspešniji potrebno im je obezbediti sredstva. Ovim putem pozivamo sve institucije kulture i zainteresovane sponzore da im u tome pomognu!

Izvor i foto: Promo