Početna Kultura “Leto na Trgu galerija” počinje večeras

“Leto na Trgu galerija” počinje večeras

0

Manifestacija “Leto na Trgu galerija” realizuje se sa velikim uspehom od 2012. godine i do sad ju je posetilo preko 20.000 Novosađana, što je doprinelo tome da manifestacija postane deo ustaljene letnje kulturne ponude grada. Saradnja između Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, kao organizatora manifestacije, pokrenuta je sa željom da se i tokom leta sugrađanima ponude zanimljivi i raznovrsni sadržaji i promoviše, kako nacionalna, tako i svetska kulturna baština.

Družeći se sa Novosađanima iz godine u godinu, program “Leta na Trgu galerija” doprineo je, a i dalje uspešno doprinosi, pretvaranju Trga galerija u kulturnu tačku Novog Sada, prepoznatljivu kao mesto preplitanja svih vidova umetnosti – likovne,
muzičke, filmske i scenske. Kroz različite programe, posetioci svakog leta imaju priliku da se na zanimljiv način upoznaju s delima nacionalne umetnosti, kulturama različitih zemalja i naroda, da se u prijatnom ambijentu opuste uz koncerte, plesne večeri, filmove, putopisne priče, predavanja i razmenu znanja kroz kvizove.

Ove godine manifestacija je upotpunjena saradnjom sa Centrom za američke studije Filozofskog fakulteta u Beogradu, a program je posvećen vezama između svetske i nacionalne kulture koje će posetioci moći da upoznaju kroz istorijsku misiju na Mesec, putovanje oko sveta i otkrivanje tajni o dalekom Islandu, Turskoj i Jermeniji. Pored toga, neće izostati ni hitovi velikana svetske muzike, a ljubitelji plesa moći će da zaigraju uz popularnu američku muziku 20. veka.

U periodu od juna do kraja avgusta zajedno ćemo uživati u raznovrsnom programu u vrtovima Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića, kao i na Trgu galerija, koji od nedavno krasi i Park skulptura. Programi manifestacije Leto na Trgu galerija održavaće se svakog četvrtka u 21.00 sat od 22. juna do 24. avgusta i biće posebno najavljeni. Ulaz na sve programe je besplatan.

Ovogodišnju manifestaciju započinjemo u četvrtak, 22. juna u 21.00 sat. Prisutne će ispred Galerije Matice srpske pozdraviti mr Jelena Ognjanović, programska direktorka, dok će manifestaciju svečano otvoriti Dalibor Rožić, član Gradske uprave za kulturu. Veče nastavljamo koncertom Bojane Stamenov i benda “Fly me to the Moon” na platou ispred Galerije Matice srpske. Kao jedan od najtalentovanijih domaćih vokala, Bojana Stamenov se istakla raskošnom vokalnom interpretacijom evergrin hitova tokom učešća u TV emisiji “Ja imam telenat”, a posebno nakon što je 2015. godine predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije. Od 2021. godine nastupa u pratnji bluz benda sa Gaborom Bunfordom (saksofon), Dušanom Milivojevićem (gitara), Armandom Mesarošem (bas) i Goranom Evetovićem (bubnjevi). Publika će uživati u bluz, soul i fank hitovima ’60-tih i ’70-tih, autora poput Arete Frenklin i Ete Džejms, a pored toga će imati prilike da čuje premijerno i nekoliko autorskih numera sa Bojaninog prvog solo albuma koji se trenutno snima.

Detaljne opise kao i fotografije sa realizovanih večeri moći ćete da pronađete na internet prezentacijama i društvenim mrežama ustanova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića.

Realizaciju manifestacije omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Gradska uprava za kulturu Novi Sad i OTP banka Srbija.

Izvor: Promo
Foto: Promo