Početna Kultura Međunarodni festival proze “Prozefest” od 23. do 28. septembra

Međunarodni festival proze “Prozefest” od 23. do 28. septembra

0

Međunarodni festival proze “Prozefest”, 13. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održan od 23. do 28. septembra.

Tim povodom, na konferenciji za novinare juče su u klubu “Tribina mladih” KCNS, govorili su: Bojan Panaotović, direktor KCNS, Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad 2021”, Nenad Šaponja, pisac i književni kritičar, Đorđe Pisarev, PR festivala i Nedeljko Mamula, urednik govornog programa KCNS.

Đorđe Pisarev, PR festivala, podsetio je da svih ovih godina, tokom nedelju dana trajanja “Prozefesta”, Novi Sad postaje književni centar sveta, jer su ovamo dolazila najveća imena književnosti, među njima i nobelovci i oni koji to nisu, a trebalo je odavno da budu.

Nadovezujući se na reči Pisareva, direktor KCNS Bojan Panaotović primetio je da se može reći i da je Nedeljko Mamula, urednik govornog programa KCNS, već decenijama svojevrsna prestonica kulture, jer je u ovaj grad doveo Pamuka, Ljosu, Handkea i druge velikane književnosti.

“Vrhunac će uslediti 2021. godine, jer u saradnji sa Fondacijom ‘Novi Sad 2021’ ‘Prozefest’ priprema specijalan program koji će od Novog Sada načiniti ne samo evropsku nego i svetsku prestonicu kulture. Zato molim medije da u što većoj meri posvete pažnju ‘Prozefestu’ kako bismo mlade ljude motivisali da što više čitaju knjige, jer čitanje širi vidike”, poručio je Panaotović.

Direktor Fondacije “Novi Sad 2021” Nemanja Milenković podsetio je na Kaleidoskop kulture koji sadrži oko 400 programa i dodao da je cilj fondacije stvaranje mostova i povezivanje kulturnih resursa.

“‘Prozefest’ je jedan od tih resursa koji je učinio Novi Sad centrom evropske kulture, a sada nam je cilj da zajedno čitanje učinimo dostupnijim”, rekao je Milenković.

Nedeljko Mamula, urednik govornog programa KCNS, najavio je da će predstojeći “Prozefest” ugostiti eminentne prozne stvaraoce iz Srbije i inostranstva. Publici će se predstaviti sedam pisaca među kojima i Viktor Jerofejev (Rusija),kome će biti uručena prestižna Međunarodna književna nagrada “Milovan Vidaković”.

Učesnici festivala biće i Stiv Sem-Sandberg (Švedska), Natalija Fjedorčuk (Poljska), Dejan Trajkoski (Makedonija), Roland Orčik (Mađarska),Draginja Ramadanski i Milutin Ž. Pavlov (Srbija).

“Jerofejev, čija je književnost ovenčana brojnim ruskim i međunarodnim priznanjima, već je u svoju biografiju dodao podatak da je laureat Nagrade ‘Milovan Vidaković’, što govori o tome koliko ceni ovo naše priznanje koje smo do sada u dvanaest navrata dodelili eminentnim piscima”, rekao je Mamula.

Nenad Šaponja, pisac i književni kritičar, ukazao je na činjenicu da na „Prozefest” dolaze već potvrđeni pisci, ali i oni koji u svojim ranim radovima nagoveštavaju da će biti veliki književnici. Svi oni imaju interakciju sa mladom publikom i motivišu mlade ljude da se posvete čitanju, što je velika vrednost festivala, zaključio je Šaponja.

Svečano otvaranje “Prozefesta” i dodela Međunarodne književne nagrade “Milovan Vidaković” biće upriličeni u utorak, 24. septembra, u 18 časova u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Pozdravnu reč uputiće Bojan Panaotović, direktor ove kulturne ustanove, a festival će otvoriti književnik i prošlogodišnji laureat Miljenko Jergović.

Ovogodišnji „Prozefest” imaće uvodni program “U susret Prozefestu” (ponedeljak, 23. septembar), u okviru koga će se održati humanitarna akcija “Knjigom do osmeha” i “Prerazmišljavanje” (Novosadska razmena knjiga). Takođe, još jedna od novina ove godine je „PostProzefest” koji će se održati poslednjeg dana festivala (subota, 28. septembar) na Najlon pijaci, gde će domaći pisci, prozaisti Milutin Ž. Pavlov i Vule Žurić, čitati odlomke iz svojih romana.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay