Početna Kultura Novosadski “Kaleidoskop kulture” predstavlja nesvakidašnje umetničke postavke u nedelji primenjene umetnosti

Novosadski “Kaleidoskop kulture” predstavlja nesvakidašnje umetničke postavke u nedelji primenjene umetnosti

0
Distrikt / Foto: F. Petronijević

Kaleidoskop kulture u Novom Sadu ulazi u svoju drugu nedelju – nedelju primenjene umetnosti, od 18. do 24. septembra, kada će Distrikt biti pretvoren u mesto, do sada, neviđenih postavki, koje, zahtevajući interakciju, pružaju publici novo iskustvo umetnosti, dok će kulturne stanice biti lokacija za velika imena domaće dizajn scene.

Srce i duh Distrikta

Prva izložba o jednom industrijskom nasleđu i interaktivna instalacija visoka čak pet i široka tri metra, kojoj je publika neophodna da bi funkcionisala, biće predstavljene u subotu, 23. septembra.

Interaktivna skulptura “Srce”, autorke dr Milijane Komad i pionirke na polju digitalnih tehnologija i umetnosti, zbog svojih dimenzija biće vidljiva iz svih delova Distrikta. Kroz interaktivnost skulpture, posetioci će imati priliku da iskuse jedinstveno umetničko iskustvo koje će stimulisati njihova čula i emocije.

Instalacija “Srce” / Foto: V. Veličković

“Ovim radom sam želela da materijalizujem ono o čemu se priča od kako je postala civilizacija – o ljubavi i o nekom u našem srcu. Mnogi se bore protiv ljubavi i puštanja bilo koga u svoje srce iz straha da će biti povređeni, a oni kojima se to desi opet osećaju prazninu, rupu u srcima. Ova interaktivna skulptura bi bila materijalizovani način da se vizualizuje nešto što pokreće svet – ljubav”, izjavila je Milijana Komad.

Istog dana biće otvorena prva izložba o jednom industrijskom nasleđu – Distriktu, koja neće biti klasična dokumentarna postavka, koja prikazuje samo hronološki istorijske događaje, već takođe ostvaruje interakciju sa publikom, predstavljajući i lične priče i arhivu Novosađana i Novosađanki.

Multimedijalna izložba i stalna postavka “Duh mesta – prvi vek Distrikta” dramatizuje i tematizuje prostor Distrikta kroz vreme. Podeljena u šest faza, od osnivanja fabrike, preko drugog svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, izložba nastoji preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena.

Edi i Futro u kulturnim stanicama

Kulturne stanice će u toku nedelje primenjene umetnosti ugostiti neka od najvećih imena sa domaće dizajnerske scene – Slavimira Stojanovića Futra i Gorana Edija Tadića, koji na Kaleidoskop kulture donose najaktuelnije teme.

Kako učiniti svoj brend vidljivim i prepoznatljivim, zašto je dizajn ključan u svemu tome, saznaćete na predavanju i radionici Gorana Edija Tadića “Make the logo bigger – kreiranje vidljivog brenda”, koja će otvoriti nedelju primenjene umetnosti 19. septembra u 20 časova, u Kulturnoj stanici “Rumenka”.

Goran Edi Tadić / Foto: Privatna arhiva

Goran Edi Tadić se dizajnom počeo baviti devedesetih godina, kada je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti. Realizovao je oko hiljadu rešenja iz oblasti grafičkog dizajna, a pored toga bavi se i ilustracijom.

Svetski nagrađivan i najpoznatiji srpski dizajner Slavimir Stojanović Futro održaće motivaciono stand-up predavanje “Šta sve čovek treba da uradi da bi uopšte”, 22. septembra od 20 časova u Kulturnoj stanici “Eđšeg”, u okviru nedelje primenjene umetnosti na šestom Kaleidoskopu kulture.

Slavimir Stojanović Futro / Foto: Dalibor Danilović

Slavimir Stojanović Futro je beogradski dizajner, vizuelni umetnik, pisac i profesor. Njegovi projekti su osvojili preko 300 međunarodnih nagrada i predstavljeni su u magazinima, publikacijama, galerijama i muzejima.

Za oba predavanja neophodno je prijaviti se na zvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture. Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Nakon nedelje primenjene umetnosti očekuje nas nedelja vizuelne umetnosti.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu Kaleidoskopa kulture.

Izvor: Promo