Početna Kultura Obeležen Dan Biblioteke Matice Srpske

Obeležen Dan Biblioteke Matice Srpske

0

Dan BMS

U Svečanoj sali Matice srpske, juče je prvi put obeležen Dan Biblioteke Matice srpske, u prisustvu velikog broja uglednih gostiju, među kojima su bili i predstavnici gradskih i pokrajinskih vlasti, upravnik Narodne biblioteke Laslo Blašković, direktor Univerzitetske biblioteke Aleksandar Jerkov, direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srbije Ljiljana Petrović-Zečić, direktor Biblioteke Srpske patrijaršije Zoran Nedeljković, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić i drugi.

Svečanu akademiju otvorio je episkop bački Irinej, a nakon toga prisutne je pozdravio prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske. Usledila je beseda o knjizi i biblioteci, koju je održao Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske.

Irinej Bulović

Selimir Radulović

Povodom Dana Biblioteke, ustanovljena je i nagrada “Zlatna knjiga” Biblioteke Matice srpske, čiji je prvi dobitnik akademik Predrag Piper, redovni profesor univerziteta, vodeći srpski slavista i bibliograf. Nagradu je uručio akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora BMS, koji je održao besedu o dobitniku. Zatim se prisutnima obratio i akademik Predrag Piper.

Na svečanoj akademiji uručene su i dve Jubilarne zahvalnice. Prvi dobitnici su Matica srpska, osnivač Biblioteke, koja ove godine obeležava 190 godina rada, te najistaknutiji srpski bibliolog Laza Čurčić, povodom 90 godina života.

Dobitnici zahvalnica

Dragan Stanić

Na svečanoj akademiji učestvovao je i hor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, kao i dramski umetnici Nebojša Dugalić i Isidora Popović.

Za Dan Biblioteke izabran je 28. april, dan kada je 1864. godine, parobrod “Napredak” bečkerečkog trgovca Jovana Forovića krenuo iz Pešte za Novi Sad, noseći šezdeset i jedan sanduk sa celokupnom Bibliotekom Matice srpske. Dan Biblioteke Matice srpske ima jasnu istorijsku, nacionalnu i kulturnu konotaciju i od sada će se obeležavati svake godine.

Predrag Piper Miro Vuksanović

Uručenje Nagrade

Autor: NsHronika.rs
Foto: BMS