Početna Kultura Postavka “Priroda i terakota” od danas u Novom Sadu

Postavka “Priroda i terakota” od danas u Novom Sadu

0

Izložba “Priroda i terakota” vajarke Sanje Radusin biće otvorena danas u Galeriji na Štrafti u Novom Sadu i trajaće do 19. marta.

Umetničko istraživanje kojim se Radusin bavi vezano je za specifičnost podneblja Vojvodine u kojoj je rođena i gde živi, a priroda predstavlja polazište u njenom umetničkom radu.

Umetnica je zapisala u programu izložbe nekoliko reči o svom projektu vajarstva: “Posmatranjem prirode pronalazim veze između formi koje su raspoređene u prirodnom okruženju i kreativne misli u mom stvaralaštvu.

Ovom instalacijom želim da napravim vezu između nekih pojava u prirodi i gline koja je dominantan materijal u mom radu.

Izložbom prikazujem vezu između prirode i skulpture pronalaženjem bliskih veza u materijalu, načinu oblikovanja formi i po ugledu na zakone koji vladaju u prirodnom okruženju”.

Sanja Radusin (1989, Novi Sad) završila je osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na studijskom programu Vajarstvo 2017, kao i master studije Vajarstva 2019. godine, a na AU je radila kao saradnik u nastavi na istoj katedri.

Priredila je tri samostalne i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama.

Dobitnica je nagrade “Umetničke livnice Stanišić” za najuspešniji rad iz stručno umetničke discipline Vajanje 2017. i godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji rad iz discipline Vajanje iste godine.

Autorka živi i stvara u Kikindi i Novom Sadu.

Izvor: Tanjug
Foto: Crveni krst Novog Sada – Gradska organizacija