Početna Kultura Sećanja Nikole Kolje Milunovića: Olga Bogdanović iz ličnog ugla

Sećanja Nikole Kolje Milunovića: Olga Bogdanović iz ličnog ugla

0

O. Bogdanovic, u porodicnoj kuci na Senjaku, oko 1930
PAVLE BELJANSKI – PRIJATELJ UMETNIKA: OLGA BOGDANOVIĆ

U subotu 27. februara od 11–12 sati biće održana Otvorena dečja radionica u okviru koje učesnici mogu da pokažu svoje crtačko umeće i izraze doživljaje sa izložbe kroz viđenje slikarstva Olge Bogdanović, u neposrednoj blizini dela koja su ih inspirisala. Radionica se odvija u okviru izložbenog prostora, tako da i roditelji u isto vreme sa svojom decom mogu da uživaju u umetnosti.

Kao deo pratećeg programa izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović, od 13 časova, publika će moći da čuje priču o Olgi Bogdanović Milunović iz ličnog ugla njenog sina, vajara Nikole Kolje Milunovića.

I sam slikarski opus Olge Bogdanović predstavljen na izložbi je svojevrstan biografski putopis, koji zajedno sa obiljem fotografija iz porodičnih albuma pruža sjajan “bekgraund” za slikovita sećanja Kolje Milunovića: na roditelje Olgu Bogdanović Milunović i Mila Milunovića, umetnike iz porodičnog kruga (Maru i Tomu Rosandić ili Borislava i Pitera Bogdanovića), zatim bliske prijatelje iz kruga Pavla Beljanskog (Kostu Hakmana, Sretena Stojanovića, Marka Čelebonovića), kao i na brojne anegdote vezane za raznovrsne uspomene koje, sve zajedno, čine usmenu istoriju o poznatim ličnostima iz sveta umetnosti.

Postavka Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović je peta po redu u ciklusu izložbi posvećenih otkrivanju novih podataka o Pavlu Beljanskom i umetnicima čija je dela sakupljao. Sa ovom izložbom i pratećim katalogom, javnosti se prvi put u većem obimu prikazuju život i stvaralaštvo beogradske slikarke Olge Bogdanović. Ona je postala deo umetničkog kruga bliskog Pavlu Beljanskom, prvenstveno kao supruga Mila Milunovića, a svedočanstva o njihovom prijateljstvu čuvaju se u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke i bila su polazište za istraživanje i realizaciju izložbe.

Postavka obuhvata 34 umetnička dela rađena u ulju, pastelu i akvarelu, kao i brojne fotografije iz porodičnih albuma koje svedoče o slikarkinoj porodici, njenom školovanju, ali i o kulturnim prilikama u Beogradu tridesetih godina dvadesetog veka. Izložba odražava kontinuitet u istraživačkom radu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koji ima za cilj kontekstualizaciju kolekcije u okviru vremena u kojem se formirala, te njenom novom tumačenju iz društveno-kulturološke perspektive.

Autor izložbe je Ksenija Vasin, istoričar umetnosti, a postavku u Beogradu realizovala je kustos izložbe mr Milana Kvas. Izložba će biti otvorena u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 5. marta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SZPB