Početna Kultura Stanovnici Podbare iz svojih domova uživali u koncertu Opere SNP-a: Večeras nastup...

Stanovnici Podbare iz svojih domova uživali u koncertu Opere SNP-a: Večeras nastup na Limanu

0

Koncert Opere Srpskog narodnog pozorišta održan je juče na Podbari.

“Dobrodošli u Srpsko narodno pozorište. Kako vi ne možete kod nas, mi smo odlučili da dođemo vama. Molimo vas da isključite vaše mobilne telefone i samo ovoga puta, suprotno svim pravilima pozorišta, uzmite piće i grickalice. Koncert počinje u 19 časova. Čekamo vas na balkonu.”

Tim pozdravom, tačno u 19 časova, počeo je prvi od četiri mini koncerta Opere Srpskog narodnog pozorišta. Stanari okolnih zgrada sa prozora ili balkona posmatrali su, tapšali, čak i pevali u nekim momentima dok su se nizale numere – od Mocartove “Male noćne muzike”, preko Habanere iz “Karmen” u izvođenju prvakinje Srpskog narodnog pozorišta Jelene Končar, sve do popularne “Bella ciao” kojom su stanari vratili muzičare na bis.

“Muzika mora da nastavi da živi, uprkos distanci i merama predostrožnosti. Iskreni aplauz, tako jednostavan način oslobađanja emocija, treba da nas podseti koliko je moćna umetnost. Mi nismo lekari koji mogu da pomognu da se virus porazi, ali sam uveren da sada, više nego ikada, treba ponovo da otkrijemo koliko su zdrave i lepe emocije koje nas navode da se nadamo da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu”, kaže italijanski dirigent Solinas.

Opera Srpskog narodnog pozorišta organizuje seriju mini koncerata u različitim delovima Novog Sada i to tokom policijskog časa za prvomajske praznike.

“Mi ovo znamo da radimo. I verujemo da nam posao ne staje samo zato što su pozorišta zatvorena. Stoga je ovo prvi koncert u niżu sa ciljem da dođemo do naše publikę i ovim putem iskažemo zahvalnost svima onima koji rade tokom epidemije da bismo mi ostali bili bezbedni”, objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije, tokom vikenda će izvesti polusatne koncerte.

Večerašnji koncert održaće se od 19 časova u dvorištu Balzakove 28 na Limanu. U slučaju kiše u to vreme, koncert će biti odložen za naredni dan.

Izvor: 021
Foto: SNP/V. Veličković