Početna Danas u gradu Dan Biblioteke Matice srpske

Dan Biblioteke Matice srpske

0

biblioteka-matice-srpske-jpg_660x330

U svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu danas u 12.30 časova Svečanom akademijom biće prvi put obeležen Dan Biblioteke Matice srpske.

Pozdravnu reč održaće predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, a u okviru programa biće upriličena i dodela nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, kao i Jubilarne zahvalnice.

U muzičkom delu svečanosti nastupiće Hor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj.

Upravni odbor Biblioteke Matice srpske ustanovio je 2015. godine Dan Biblioteke i njenu godišnju Nagradu.

Za Dan Biblioteke Matice srpske odabran je 28. april kada je 1864. godine doneta odluka o preseljenju Matice srpske i njene Biblioteke iz Pešte u Novi Sad.

Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske dodeljuje se za doprinos razvoju bibliotekarstva i bibliografskog rada izuzetnog naučnika, književnika ili umetnika, navodi se u pozivu.

Prvi dobitnik je akademik Predrag Piper, redovni profesor univerziteta, vodeći srpski slavista, naučnik s međunarodnim ugledom i bibliograf. Na Dan Biblioteke se uručuje i Jubilarna zahvalnica. Prvi dobitnici su Matica srpska, osnivač Biblioteke, povodom 190 godina rada, i najistaknutiji srpski bibliolog Laza Čurčić, povodom 90 godina života.

Izvor: RTV
Foto: Logo