Početna Danas u gradu Pola veka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Pola veka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

0

ThinkstockPhotos-470912076

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obeležio je pet decenija institucionalne zaštite prirode u Vojvodini.

Tim povodom uručene su plakete, a goste su pozdravili predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, i potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin.

Od 1. aprila 1966. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode brine se o zaštiti i očuvanju prirode u Vojvodini, kao i o prirodnjačkim studijskim zbirkama nasleđenim od Poljoprivrednog arhiva.

Tokom narednih decenija, zajedno sa promenama u državi, menjale su se pravne jedinice pod kojima je Zavod funkcionisao, ali zaposleni – i što je najvažnije – kontinuitet rada, ostali su isti.

Zavod se u okviru rada u velikoj meri oslanja na saradnju sa “Vojvodinašumama” – bilo na domaćim ili međunarodnim projektima – sa zajedničkim ciljem očuvanja i unapređenja zaštićenih područja i prirodnih dobara u Vojvodini, na kojima to javno preduzeće upravlja i gazduje.

Pored dobre saradnje sa domaćim upravljačima, u Zavodu ističu i saradnju sa kolegama iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije – sa kojima sarađuju i na zajedničkom projektu Svetske organizacije za zaštitu prirode, usmerenom na ponovno povezivanje i jačanje zaštite prirode u regionu bivše Jugoslavije, sa Albanijom.

Izvor: RTV
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos