Početna Politika Pajtić: Pokrajinska vlada je jedina administracija u zemlji koja sufinansira naučne projekte

Pajtić: Pokrajinska vlada je jedina administracija u zemlji koja sufinansira naučne projekte

0

PAJTIC

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman uručili su ugovore u vrednosti od 29,4 miliona dinara za 14 novih međunarodnih projekata. To su bespovratnih sredstva iz budžeta AP Vojvodine za sufinansiranje projekata koje je finansijski podržala Evropska unija.

Pokrajinska vlada je jedina administracija u ovoj zemlji koja sufinansira međunarodne naučne projekte i to je izuzetno važno“, izjavio je nakon potpisivanja ugovora predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.
Zbog toga Univerzitet u Novom Sadu ima mnogo više međunarodnih projekata koji su realizovani nego bilo koja druga univerzitetska i naučna institucija u zemlji. Uključujući i danas potpisanih 14 ugovora, mi smo, samo preko Pokrajinskog sekretarijata za finansije, u toku ove godine podržali 24 međunarodna projekta sa 46 miliona dinara“.

Zaključivanje ovih ugovora predstavlja nastavak realizacije aktivnosti Pokrajinske vlade započete 2012. godine, kojom se iz budžeta Pokrajine, preko Pokrajinskog sekretarijata za finansije, obezbeđuju nedostajuća sredstva za sufinansiranje međunarodnih projekata koji su finansijski podržani iz dostupnih fondova Evropske unije, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Kako se navodi, zahvaljujući ovakvoj vrsti direktne finansijske podrške, pokrajinska administracija je omogućila da se iz fondova Evropske unije u Vojvodinu slije preko 23 miliona evra, što je 8,6 puta više od iznosa koji je za realizaciju ovih projekata izdvojen iz budžeta Pokrajine: 2,7 miliona evra.

Dakle, na jedan evro koji uložimo mi, Evropa uloži između osam i devet evra“, rekao je Pajtić i dodao da su to “rezultati koji hrabre da se nastavi sa takvim aktivnostima, jer obezbeđuju razvoj mnogih oblasti, uvođenje savremenih tehnologija i dostignuća, počev od poljoprivrede, medicine i zdravstva, pa do obrazovanja“.

Ovaj model je izuzetno važan”, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade, “jer to nije model kojim se razvija samo univerzitet i kroz koji se daje podrška samo nastavnicima i saradnicima, nego je ovo model koji omogućava da se bolje pozicionira i razvija i naša poljoprivreda i privreda, da pristižu nove tehnologije i da se otvaraju radna mesta“.

Domaćin današnjem potpisivanju ugovora bio je Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, za čiji projekat pospešivanja saradnje u obrazovanju medicinskih fizičara obezbeđeno blizu dva miliona dinara.

Pored PMF-u, sredstva su dodeljena i Univerzitetu “Edukons” iz Sremske Kamenice za dva projekta, Univerzitetu u Novom Sadu za dva projekta, Kreativno-edukativnom centru iz Novog Sada za dva projekta, Regionalnoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća “Alma-Mons” d.o.o. iz Novog Sada, preduzeću “Biogranum” d.o.o. iz Novog Sada, preduzeću “Impact IT group” iz Novog Sada, Poljoprivrednom fakultetu iz Novog Sada, Tehnološkom fakultetu iz Novog Sada, Institutu za onkologiju Vojvodine i Opštini Bač.

Autor: RTV