Početna Politika POKS i DSS traže da se preimenuje Trg republike

POKS i DSS traže da se preimenuje Trg republike

0

Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije podneli su odvojeno inicijative da se preimenuje Trg republike na kome je u toku postavljanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću.

DSS u svom zahtevu predlaže da deo Daničićeve ulice ponese ime Trg jedinstva, a da Trg republike i dalje bude plato gde je Riblja pijaca.

U DSS-u su obrazložili da su u katastarskim knjigama uočili da je prostor gde se sada podiže spomenik kralju Petru zapravo deo Daničićeve ulice, a ne Trg republike, ali ga građani greškom tako zovu, jer je nakon uklanjanja starog terminala GSP-a, koji se tu nalazio decenijama, prosto postao deo površine na kojoj je Riblja pijaca koja i nosi ime Trg republike.

S druge strane, POKS ne ulazi u katastarsku podelu prostora gde se podiže spomenik, nego traži da se Trg republike preimenuje u Trg prisajedinjenja u znak sećanja na prisajedinjenje Vojvodine Srbiji.

Ova stranka, koja je deo vlasti u Novom Sadu, podsetila je da je predlog podnela pre godinu dana, ali da ga do danas Skupština grada nije razmatrala. Smatraju da je sada pravo vreme za to, jer će spomenik biti otkriven za nekoliko dana.

– U godini u kojoj se navršava 100 godina od velike pobede u Prvom svetskom ratu, to bi na adekvatan način obeležilo ovaj veliki jubilej za koji je zaslužna junačka vojska Kraljevine Srbije na čelu sa kraljem oslobodiocem. Nije logično da spomenik kralju Petru bude na Trgu republike – rekao je predsednik Gradskog odbora POKS-a, Vladimir Jelić.

Izvor: 021
Foto: 021