Početna Projekti Projekat “Zelena Srbija” realizovan u Kraljevu

Projekat “Zelena Srbija” realizovan u Kraljevu

0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa gradom Kraljevom i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Kraljevu u okviru projekta “Zelena Srbija”. Ovom prilikom zasađene su sadnice gorskog javora i breze u naselju Beranovac u Kraljevu.

Cilj projekta “Zelena Srbija” jeste zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje. Projekat je do sada realizovan u saradnji sa brojnim ambasadama u Srbiji, a podršku akciji sadnje drveća u Kraljevu pružila je Ambasada Gruzije u Srbiji. Sadnji drveća prisustvovali su gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, šef Misije Ambasade Gruzije u Srbiji Ilija Koberidze i zamenik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearu sigurnost i bezbednost Srbije Branko Brajić.

Gradonačelnik Kraljeva, dr Predrag Terzić izjavio je da je zahvaljujući Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, šefu misije Gruzije u Srbiji i komunalnom preduzeći “Čistoća” iz Kraljeva, naselje Beranovac oplemenjeno novim sadnicama.

“Sa šefom Misije Ambasade Gruzije razgovarali smo o našim turističkim potencijalima, našim manastirima, Žiči, Studenici, ali i srednjovekovnom gradu Magliču. U budućnosti planiramo da realizujemo nekoliko sastanaka u cilju ostvarivanja bolje privredne saradnje između Kraljeva i Gruzije. Grad Kraljevo je otvoren za sve ljude koji žele da sarađuju, koji žele da u oblasti privrede ostvaruju dobre rezultate i nadam se da ćemo u budućnosti imati još ovakvih dobrih i kvalitetnih akcija”, istakao je Terzić.

Gruzija i Srbija imaju dosta sličnosti, od kojih je jedna od najvažnijih veza pravoslavna vera, ali i porodični odnosi, tradicija, hrana, stil i način života, istakao je Ilija Koberidze, šef misije Ambasade Gruzije u Srbiji.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u ovom divnom gradu i što predstavljam zemlju Gruziju u ovom značajnom društveno-odgovornom projektu. Sa gradonačelnikom Kraljeva razgovarali smo o budućoj saradnji između naše dve zemlje. Kada govorimo o zaštiti životne sredine, Gruzija je zemlja u kojoj je četrdeset odsto teritorije pokriveno šumama, a od toga 98 procenata šuma priroda je sama napravila, dok je petina šumskog bogatstva pod zaštitom države”, naveo je Koberidze.

U ime Direktorata za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije, zamenik direktora Branko Brajić zahvalio se gradonačelniku i rukovodstvu grada Kraljeva što su prepoznali značaj kampanje “Zelena Srbija” koju Direktorat sprovodi već nekoliko godina za redom.

“U današnje vreme svi smo svedoci važnosti ozelenjavanja i očuvanja prirode, danas smo zasadili sadnice javora i breze da doprinesemo čistijem, lepšem i boljem vazduhu u našoj zemlji. Direktorat će u narednom periodu nastaviti ovu akciju i nadam se da ova sadnja predstavlja jedan simboličan, mali, ali važan, početni korak u ostvarivanju značajne saradnje između grada Kraljeva, odnosno Republike Srbije i Gruzije”, istakao je Brajić.

U okviru projekta “Zelena Srbija”, koji se već treću godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u 10 gradova i opština Srbije na godišnjem nivou. Grad Kraljevo je 25. opština po redu koja se priključila projektu.

Projekat su podržale kompanija Eurobank Direktna i Javno preduzeće “Vojvodinašume”.

Foto: Nikola Mladenović