Početna Aktuelno Policija u izveštaju o napadu na autističnog mladića kaže da su ga...

Policija u izveštaju o napadu na autističnog mladića kaže da su ga napala nepoznata lica

0

Policijska uprava u Novom Sadu dostavila je Osnovnom javnom tužilaštvu izveštaj u vezi sa napadom na autističnog mladića tokom protesta u Novom Sadu, 8. jula.

Izveštaj je dostavljen 15. jula i u njemu se navodi da su mladića, u Ulici Modene u centru grada, za vreme protesta, napala “za sada nepoznata lica”.

Mladić Đ. S. je, kako se vidi na snimku koji se brzo proširio društvenim mrežama, oboren sa bicikla i udaran. Jedan od policajaca je vikao na njega, dok se drugi pripadnik MUP-a u civilu zaleteo i šutnuo ga u glavu.

Tužilaštvo poručuje da se u saradnji sa MUP-om radi na otkrivanju “učinioca krivičnog dela”, ali ne precizira koje krivično delo je u pitanju.

“U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Sektorom unutrašnje kontrole i Policijskom upravom u Novom Sadu, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu preduzima radnje radi otkrivanja učinioca krivičnog dela, kao i utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do povređivanja Đ. S”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Advokat porodice mladića Vladimir Beljanski rekao je da je policija, kada ga je oborila, počinila krivično delo i da je potrebno da se utvrdi koje.

Beogradski centar za ljudska prava je već podneo krivičnu prijavu povodom ovog slučaja.

Kancelarija novosadskog advokata će sada, osim krivične odgovornosti, tražiti i da sektor Unutrašnje kontrole MUP-a sprovede istragu, da policija iznese informacije da li je istražila incident, kao i da obrazlože kako pravdaju ovakvu akciju za koju sam Beljanski smatra da je bila neopravdana.

Podsetimo, juče je održan protest protiv policijske represije ispred policijske stanice na Detelinari zbog prebijanja dečaka sa autizmom. Više ot ome pročitajte OVDE.

Izvor: 021
Priredila: M. Ćirić
Foto: Pixabay