Početna Gradske teme U UKC Vojvodine tri transplantacije bubrega od živog donora

U UKC Vojvodine tri transplantacije bubrega od živog donora

0

U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa Univerzitetskog KC Vojvodine, tokom poslednja tri dana načinjene su tri transplantacije bubrega poreklom od živog davaoca organa.

Kod dva bolesnika, uzrasta 26 i 27 godina, davalac je srodnik majka, a kod trećeg bolesnika uzrasta 43 godine davalac je supruga, saopšteno je danas iz UKC Vojvodine.

Procedure su izvršene prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od strane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja UKCV, i svi davaoci i primaoci bubrega su pod zdravstvenim nadzorom, sa dobrom funkcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, kako davalaca, tako i primalaca organa.

Ove, za Univerzitetski klinički centar Vojvodine rutinske procedure, sprovedene su uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije mogućeg razvoja korona virusne infekcije, koje podrazumevaju vakcinaciju davalaca i primalaca, vakcinaciju osoblja uključenog u proces transplantacije, negativne PCR testove na korona virus, kao i mere striktne izolacije bolesnika.

Univerzitetski klinički centar Vojvodine, uprkos kontinuiranoj posvećenosti u lečenju bolesnika sa korona virusnom infekcijom i angažovanošću lekara i medicinskih sestara u Kovid bolnici Novi Sad, uspešno je nastavio sa visokospecijalizovanim procedurama u lečenju i zbrinjavanju stanovnika Vojvodine, navadeno je u saopštenju.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay