Početna Kultura “Kaleidoskop kulture”: Naredne sedmice dve premijere u SNP-u

“Kaleidoskop kulture”: Naredne sedmice dve premijere u SNP-u

0

U okviru poslednje nedelje “Kaleidoskopa kulture” Novosađani će imati prilike da premijerno pogledaju predstave “Katar” i “Smederevo 1941” u Srpskom narodnom pozorištu.

Premijera predstave “Katar”, u režiji Ognjena Petkovića, zakazana je za ponedeljak, 23. septembar, sa početkom u 20.30 časova, na Kamernoj sceni SNP-a.

Tekst predstave je nastao prema istoimenom dokumentarnom filmu koji je sniman na području Novog Sada. Priča prati četiri junaka koji sede u lokalnoj kafani i maštaju o odlasku u Katar i rešavanju svih životnih problema koje “vuku” još iz ratnih devedesetih. Njihova svakodnevnica sačinjena je od politike, čekanja, alkohola, moleraja, muzike, propalih brakova i lažne nade, ali oni uspevaju da dogovore odlazak u Katar. Paralelno sa ovom pričom, predstava prati i devojčicu Leu koja takođe provodi vreme u kafani, upijajući stavove svog oca i dede uz koje odrasta.

Predstava je nastala kao saradnja SNP-a i udruženja “Mansarda” i “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”.

Predstava posvećena glumcima koji su stradali 1941.

Potresna priča o sudbini novosadskih glumaca koji su stradali 5. juna 1941. u velikoj eksploziji municije u Smederevu, kao i većina stanovnika tog grada, pretočena je u dramsko delo “Smederevo 1941”, u režiji Ane Đorđević.

Predstava će premijerno biti odigrana 27. septembra u 19.30 časova, na sceni Pera Dobrinović SNP-a.

“Kaleidoskop kulture” je programski luk iza kog stoji “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u “grad scenu”. Deo “Kaleidoskopa kulture” su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Autor: NsHronika
Foto: Promo