Početna Kultura Slikari uz tamburaše: U Galeriji RTS-a otvorena izložba “Prijatelji tamburice”

Slikari uz tamburaše: U Galeriji RTS-a otvorena izložba “Prijatelji tamburice”

0

Povodom 10 godina svetskog muzičkog festivala „Tamburica fest“, jednako tako održanih likovnih kolonija i kontuinirane saradnje dva srpska Javna medijska servisa, u Galeriji RTS u Beogradu ( Takovska 10), u utorak, 13. juna otvorena je izložba slika nastalih na jedinstvenom festivalu.

Uz Štrausov valcer „Na lepom plavom Dunavu“, u interpretaciji tamburaša, smotru radova otvorila je Olivera Kovačević, glavna i odgovorna urednica zabavnog programa RTS koja je naglasila da je „Tamburica fest“ ogledalo saradnje dva srpska javna servisa.

Slikari su našli inspiraciju koja proizilazi iz Tamburica festa u slavu instrumenta ali i virtuoza, ljudi, talentovanih umetnika– istakla je Kovačevićeva.

Direktor festivala, dr Jovan Pejčić, je u prvi plan istakao činjenicu da je „Tamburica fest“ u prethodnoj deceniji okupio veliki broj umetnika i objedinio sve vidove umetničkog izraza, od muzike, književnosti, slikarstva… On je, povodom 10 godina saradnje sa RTS, Oliveri Kovačević uručio plaketu- zahvalnicu.

Publici su u izboru Borivoja Popržana, selektora Likovne kolonije, predstavljeni radovi Janoša Mesaroša, Siniše Labusa, Đerđi Ačaji, Boška Vukovića, Bojana Kiridžića, Igora Obrovskog, Sibile Petenji, Velje Bugarina, Korine Gubik, Saše Dobrića, Igora Cvejanovića, Ivane Kosanović…

Likovna kolonija „Tamburica fest“ ima smisao– istakao je Sava Stepanov, likovni kritičar.- Osim toga što uz festival neguje tradiciju, doprinosi kulturnoj atmosferi i za 10 godina okupljanja nastupilo je 80 umetnika koji su uradili više od stotinu dela na temu etnomuzikologije i likovnosti. Kolonija je tematska, ima ideju i uveren sam da će ta dela biti artefakti budućeg muzeja posvećenog tamburici i izvornoj muzici.