Početna Danas u gradu Lopov ušao kroz terasu i opljačkao ih dok su bili u stanu

Lopov ušao kroz terasu i opljačkao ih dok su bili u stanu

srpska-policija-1351433644-2241751
Novosadski lopovi postaju sve domišljatiji u krađama po kućama i stanovima, a čak im više ne predstavlja problem obaviti krađu dok su ukućani prisutni.
Tako su Novosađaninu V. V. na Bulevaru kralja Petra lopovi prošlog utorka oko pola dva ujutru provalili u stan na prvom spratu dok je spavao, a supruga je bila u kupatilu. Da situacija bude gora, kaže ovaj Novosađanin, u stanu je bio i pas.
“Ja sam spavao u spavaćoj sobi, supruga se tuširala. Kada je čula da pas laje, izašla je iz kupatila i videla pomerenu zavesu na terasi. Vratila je zavesu na mesto, videla da dobar deo stvari nedostaje, pa me je probudila u neverici da nas je neko pokrao”, priča ovaj Novosađanin za 021.
Kako kaže, lopovi su uzeli sve vredno – nakit, novac i neke vredne predmete, a slučaj je prijavljen policiji. “Materijalno smo uništeni. I dalje ne verujem da su uspeli da neprimetno uđu u naš stan, dok je televizor bio upaljen, lampa gorela, pas lajao… Eto dokle ide bezobrazluk i bahatost. Shvatili smo da je u pitanju tipska krađa i da je ovo neko dugo planirao”, kaže V. V. i objašnjava da je njihov pas proteklih dana često lajao na terasi, ali su mislili da je zbog lutalica iz kvarta.
On sumnja da su provalnici čekali da supruga ode u kupatilo kako bi upali kroz terasu.
“Mi uvek kad krenemo da spavamo, zatvorimo balkon. Vidim da sada nas na prvom spratu pikaju jer misle da smo laka meta, a u ovom slučaju smo bili čudna, ali laka meta. To je sada nebitno jer smo živi i zdravi i deca nisu bila tu”, kaže naš sagovornik.
On je u grupi meta za koje se provalnici retko odlučuju, a to su tipske krađe. Podaci policijske uprave Novog Sada pokazuju da su svega pet odsto svih krađa tipske, a bez obzira na sve, lopovi su uvek višestruki povratnici. Kako za 021 kaže šef grupe za rasvetljavanje teških krađa PU Novi Sad Goran Miljanović, susreo se sa raznim profilima lopova, ali postoje određene karakteristike za novosadske kriminalce.
On objašnjava da će tipski pratioci žrtava pratiti osobu koja potencijalno ima neke vrednosti ili novac, naučiti njihove navike, kada dolaze i odlaze kući, a nikada neće ući u stan u kojem nekog ima – iako slučaj našeg sagovornika pokazuje drugačije.
“Stanovi i kuće se obijaju preko ulaznih vrata ili prozora i terasa. Ne postoji konkretna lokacija koja je pogodna za krađu, ali se uočava tendencija krađa po stanovima u centru grada, a van grada su na udaru kuće. Prošle godine smo imali novosadskog Spajdermena koji je dosezao razne visine, a pre nekih osam godina smo imali provaljivača koji se penjao čak do četvrtog sprata. Od prošle godine nam se provlači jedna serija provala koju nismo rešili, a radi se o prozorima i terasnim vratima na prizemlju ili prvom spratu. Takvi stanovi su lako dostupni, u njih se brzo provaljuje, a vreme izvršenja takvih dela je sumrak. Kada se provaljuje kroz prozor, provalnik obično gleda da li rade televizor i računar. Niko neće provaljivati u jedan ujutru”, kaže Miljanović, što dodatno čini slučaj Novosađanina V. V. neobičnim.
U januaru ove godine prijavljene su pljačke dva stana, u februaru tri, a u martu osam, dok je u aprilu bilo pet tipskih, planiranih provala. Na godišnjem nivou je prosek oko 50 provala, a prošle godine je bilo tačno 51 krađa ove vrste. Nešto manje je zabeleženo 2013. godine – 43 provale.
Prema podacima PU Novi Sad, u toku nedelje se pokrade jedan ili dva stana, nekad nijedan, a isto važi i za kuće. Koliko će biti dela zavisi od toga koliko izvršilaca je na slobodi, a kako kaže šef službe za rasvetljavanje teških krađa, policija na to ne može da utiče.

Autor:021

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here