Početna Politika Egereši smatra da zakon o finansiranju treba da piše Skupština Vojvodine

Egereši smatra da zakon o finansiranju treba da piše Skupština Vojvodine

0

sandor-egeresi

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, Šandor Egereši, čija stranka zajedno sa Demokratskom strankom i Ligom socijademokrata Vojvodine, čini vladajuću koaliciju u Vojvodini, kaže za Dnevnik da nije video koja rešenja je predložilo Ministarstvo finansija kao osnovu za izradu zakona o finansiranju Pokrajine.
On je naglasio da je dobro što je konačno krenulo pisanje tog izuzetno važnog pravnog akta, čije donošenje kasni sedam godina.

Egereši smatra i da nije idealno rešenje to što Ministarstvo piše zakon, jer bi bilo logično da to uradi Skupština Vojvodine.

Međutim, zbog odnosa političkih stranaka u parlamentu nije bilo političke volje za to, pa o izradi predloga zakona nije postignut konsenzus, ukazao je Egereši.

On očekuje da će, prilikom pisanja zakona, Republička vlada konsultovati pokrajinsku.

Upitan šta očekuje od zakona o finansiranju, Egereši je odgovorio da očekuje da će uzeti u obzir realnost – da je izuzetno važan za razvoj autonomije i njen ekonomski razvoj.

Važno je da Pokrajina konačno dobije tih minimum sedam odsto novca iz budžeta Republike, kako Ustav garantuje, istakao je Egereši.

Prema njegovim rečima, tih sedam odsto Vojvodina je dobila samo jednom, u prvoj godini nakon donošenja Ustava, i posle nikad.

Očekujem da će zakon to sada regulisati. Treba precizno da odredi koji su prihodi Vojvodine i koji porezi ostaju ovde, a ne da se svake godine dižu tenzije oko tih sedam odsto, zaključio je Egereši.