Početna Kultura Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” – Baletski i bračni par...

Izložba “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” – Baletski i bračni par Vasiljeva i Žukovski

0

Udruženje “Petrovaradin Media” i kompanija Color Media Communications uz institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuju putujuću izložbu “Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Anatolij Mihajlovič Žukovski – baletski igrač (Sjedlice, Poljska, 1906 – San Francisko, 1998)

Pripadaju grupi ruskih pozorišnih umetnika koju su u Kraljevinu SHS stigli jako mladi te su tu prošli kroz potrebno profesionalno školovanje i započeli svoje umetničke karijere.

Anatolij Žukovski bio je sin oficira plemićkog roda. U Beogradu je studirao Tehnički fakultet, a uporedo sa njim pohađao je i Glumačko-baletsku školu kod Jelene Poljakove.

U momentu kada se dvoumi da li da postane inženjer ili baletski umetnik, 1927. godine, desilo se gostovanje Fjodora Aleksejeviča Vasiljeva i Ane Pavlove u Narodnom pozorištu. Jelena Poljakova ga je predstavila Pavlovoj kao izuzetno darovitog, ali nedovoljno disciplinovanog. Pavlova ga je savetovala da se ozbiljno posveti baletu i tada donosi definitivnu odluku – odlučuje se za balet.

Žukovski je u Narodnom pozorištu munjevito napredovao i prošao sve faze: od statiste, igrača, epizodiste, soliste, balet-majstora, šefa baleta i koreografa. Kao koreograf, posebno se interesovao za jugoslovenski folklor po čijim motivima pravi baletske predstave.

Tokom svog rada u Beogradu supružnici su svakog leta posećivali evropske prestonice, gledali baletske predstave i učili kod velikih pedagoga. Pratili su trendove u inostranstvu.

Tokom Drugog svetskog rata bračni par napušta Beograd, nastavljaju internacionalnu karijeru baletskih igrača, a zatim pedagoga.

Godine 1950. odlaze u SAD i tamo ostaju do kraja života.

Bračni par Žukovski-Vasiljeva svakako pripada najznačajnim imenima beogradskog međuratnog baleta.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Nakon Novog Sada, izložba će gostovati u Muzej u Beloj Crkvi (6.2), u Ruskom domu u Beogradu (20.2) i Novom Bečeju (27.2), kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Foto: Promo