Početna Kultura Mesec frankofonije: 180 godina francusko-srpskih diplomatskih odnosa

Mesec frankofonije: 180 godina francusko-srpskih diplomatskih odnosa

0

Program Meseca frankofonije 2019. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, kao i prethodnih godina, organizovan je sa ciljem kontinuiranog unapređenja francusko-srpskog kulturnog dijaloga, označavajući nastavak saradnje Spomen-zbirke sa Ambasadom Francuske u Srbiji, Francuskim institutom, kao i sa frankofonim udruženjima.

Tim povodom, u subotu, 23. marta biće održana dečja radionica pod nazivom “Azurna obala kao inspiracija” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog od 13 do 14:30 sati.

Tragajući za inspiracijom početkom XX veka pariski umetnici krenuli su put Francuske rivijere. Na Azurnu obalu odlaze i mnogi slikari zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog, poput Petra Lubarde, Milana Konjovića, Petra Dobrovića. Jedan od njih, Marko Čelebonović, seli se iz Pariza u Sen Trope 1926. godine, gde su ga posećivali jugoslovenski slikari Stojan Aralica, Marino Tartalja, Milo Milunović, stvarajući tamo neka od svojih najlepših dela. Slušajući zanimljive priče o ovoj temi deca će slikati inspirisana delima iz kolekcije Pavla Beljanskog nastalim na obalama Južne Francuske. Radionica se realizuje u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“ Novi Sad i stručnim saradnikom za likovno vaspitanje Jelenom Tišmom.

Ulaz je slobodan.

Istim povodom, u znak obeležavanja 180 godina francusko-srpskih diplomatskih odnosa i Meseca Frankofonije 2019. u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u subotu, 30. marta, održaće se predavanje istoričarke umetnosti Gordane Krstić Faj s početkom u 17 časova.

U znaku Frankofonije i obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije, predavanje Gordane Krstić Faj, istoričarke umetnosti, posvećeno je zdanju Francuske Ambasade u Beogradu ali i Lejli De Dampjer, francuskoj književnici.

Lejla je sa suprugom Roberom De Dampjerom, tadašnjim ambasadorom, bila prva stanovnica novopodignutog zdanja. Životom i stvaralaštvom u Beogradu (1935–1937) je, povezujući Srbiju odnosno Jugoslaviju i Francusku, ostavila jedinstven trag. Tu je 1936. i 1937. godine objavila dve zbirke poezije, bibliofilska izdanja. Prva zbirka pod nazivom Belgrade izdata je u vidu mape sa litografijom Mila Milunovića dok je drugu zbirku, knjigu Reflets et mirages, opremio Dušan Janković.

Ulaz je slobodan.

Foto: Promo